Składniki na 1 osobę1 szklanka mleka roślinnego3 łyżki płatków owsianych1 łyżeczka mielonego siemienia lnianego (opcjonalnie)syrop klonowy lub z agawypokrojony i podduszony z cukrem trzcinowymrabarbarWykonanie:Do rondla wlać mleko, zagrzać. Wsypać płatki owsiane , gotować na małym ogniu mieszając ok.5 min nie dłużej.Jeżeli owsianka jest dla nas za gęsta, dodajmy trochę mleka . Jeśli jest za rzadka, dodajmy troszkę płatków np. 1 łyżkę.RabarbarZrobiłam rabarbar z ok 500 g, były to 4 łodygi. Pokroiłam w grube kawałki, podlałam ok 100 ml soku z żurawiny , może być dowolny a nawet i sama woda. Posypałam 3 łyżkami cukru trzcinowego i na małym ogniu poddusiłam aż rabarbar był miękki i zaczął się rozpadać.