Wykonanie
Przywieźli
syrop klonowy.W cateringu już używamy od paru dni, ja się też skusiłam i zabrałam do domu. A tak się zarzekałam, że nie chcę go otwierać. Że go nie ruszam, że jak zacznę, nie skończę...No i zaczęłam, gotowi? Pif Paf!
Złota owsianka nasycona aromatem jesieni. Ciepłe i miękkie
płatki koją żołądek,
jabłko daje soczystość i dorzuca od siebie błonnik i witaminy.
Syrop łączy smaki,
daje charakteru i chce się jeszcze. Spróbujecie?Potrzebujecie:3 łyżki
płatków owsianychmałe, czerwone jabłuszko
cynamonsyrop klonowy- uwaga bo wciąga :)odrobina
mleka roślinnego
Płatki do miseczki, zalewamy lekko gorącą
wodą aż nasiąkną. Dolewamy odrobinę
mleka, aby się nam podniebienie nie skleiło od
płatków. Kroimy jabłuszko ( ja ze skórką oczywiście) sypiemy
cynamonem i polewamy
syropem. Jemy jeszcze ciepłe i smacznego.
Syrop klonowy pobiera się z pnia drzewa. Jest bogaty w
sole mineralne ważne w prawidłowej pracy
serca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Jest on mniej kaloryczny od
cukru, jednak ma wyższy indeks glikemiczny od
miodu. (
miód 60,
syrop klonowy 65)