ßßß Cookit - przepis na Owsianka z jabłkiem i syropem

Owsianka z jabłkiem i syropem

nazwa

Wykonanie

Przywieźli syrop klonowy.
W cateringu już używamy od paru dni, ja się też skusiłam i zabrałam do domu. A tak się zarzekałam, że nie chcę go otwierać. Że go nie ruszam, że jak zacznę, nie skończę...
No i zaczęłam, gotowi? Pif Paf!
Złota owsianka nasycona aromatem jesieni. Ciepłe i miękkie płatki koją żołądek, jabłko daje soczystość i dorzuca od siebie błonnik i witaminy. Syrop łączy smaki, daje charakteru i chce się jeszcze. Spróbujecie?
Potrzebujecie:
3 łyżki płatków owsianych
małe, czerwone jabłuszko
cynamon
syrop klonowy- uwaga bo wciąga :)
odrobina mleka roślinnego
Płatki do miseczki, zalewamy lekko gorącą wodą aż nasiąkną. Dolewamy odrobinę mleka, aby się nam podniebienie nie skleiło od płatków. Kroimy jabłuszko ( ja ze skórką oczywiście) sypiemy cynamonem i polewamy syropem. Jemy jeszcze ciepłe i smacznego.
Syrop klonowy pobiera się z pnia drzewa. Jest bogaty w sole mineralne ważne w prawidłowej pracy serca i układu nerwowego, takich jak wapń, magnez, potas, fosfor i mangan. Zawiera również witaminy z grupy B, niacynę, biotynę oraz kwas foliowy. Jest on mniej kaloryczny od cukru, jednak ma wyższy indeks glikemiczny od miodu. (miód 60, syrop klonowy 65)
Źródło:http://justtryeat.blogspot.com/2012/10/owsianka-z-jabkami-i-syropem.html