Wykonanie
Wieczorną
porą zachciało mi się czegoś słodkiego, ale jednocześnie dietetycznego. Moja porcja
truskawek czekała na mnie w kuchni. Szybko je odszypułkowałam, kombinując nad sposobem ich pochłonięcia. Zwykłe zasypanie
cukrem jakoś dzisiaj mnie nie kręciło.Dziś, właśnie dziś, czułam potrzebę podrasowania ich i skonsumowania inaczej niż zwykle. Zaczęłam myszkować po szafkach, czując zniecierpliwienie. A gdy znalazłam kilka produktów, wiedziałam, że głodna spać nie pójdę.
Truskawkowe Smoothie400 g
truskawek150 ml
mleka2 łyżeczki
siemienia lnianegocukier trzcinowy do smaku
Truskawki płuczemy (kilka zostawiamy do dekoracji), pozbawiamy szypułek i przekładamy do wysokiego naczynia. Zalewamy
mlekiem i wsypujemy nasiona
siemienia lnianego. Całość miksujemy i słodzimy do smaku
cukrem trzcinowym. Przelewamy do szklanek, dekorujemy brzegi pozostawionymi
truskawkami i już możemy delektować się przepysznym smakiem koktajlu.

Z podanych ilości składników podanych w przepisie otrzymamy ok. 500 ml gotowego
napoju (akurat dokładnie tyle, ile widać na zdjęciu ;p - szklanki 200 i 300 ml)Nasionka lnu nadają "smutasowi" wyjątkowego posmaku. Mieszają się z pesteczkami truskawkowymi i zabawnie chrupią pod zębami, dodając przy tym składników odżywczych.