Wykonanie
Robiłam je w środku nocy, na zamówienie koleżanki. Następnego dnia zabrałam połowę do pracy. Podobno smakowało, mam nadzieję, że nie było to z grzeczności. Górna serowa część dziwnie połączyła się z
dyniowym ciastem. Wygląda trochę jak zakalec, chociaż nim nie jest. Przepis ze strony Pass the sushi.

S kładniki:Ciasto
serowe:2
jajka2 łyżeczki
kawy rozpuszczanej225
twarogu kremowego120 g
cukru2 łyżki
mąki1 łyżeczka
waniliiCiasto
dyniowe:500 g
mąki2 łyżeczki
proszku do pieczenia1 łyżeczka
przyprawy korzennejszczypta
soli115 g miękkiego
masła120 g
cukru3
jajka200 g puree
dyniowego250 ml
jogurtu naturalnego100 g
cukru trzcinowegoKruszonka:40 g
płatków owsianych35 g
mąkiłyżeczka
przyprawy korzennej4 łyżki
masłaWykonanie:Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Natłuścić formę 23 x 33 cm.
Jajka wymieszać z
kawą. Odstawić. W misie miksera wymieszać
twaróg aż będzie puszysty. Dodać
cukier i
mąkę i ponownie wymieszać. Dodać
jajka z
kawą i
wanilię i znowu wymieszać. Przełożyć do drugiej miski. Misę miksera umyć i osuszyć.
Masło utrzeć aż będzie puszyste. Dodać
cukier i dalej ucierać. Dodawać po jednym
jajku cały czas ucierając. Dodać
dynię i wymieszać razem. Dodawać naprzemiennie puree z dyni i
mąkę wymieszaną z
przyprawami,
solą i proszkiem. Po każdym dodaniu składniku wymieszać dokładnie. Wylać połowę ciasta do przygotowanej formy. Na wierzch wlać połowę ciasta
serowego. Wylać pozostałe ciasto
dyniowe a na wierzch wlać resztę ciasta
serowego. Wymieszać łyżką, aby górne warstwy się delikatnie połączyły. Przygotować kruszonkę. Wszystko wymieszać palcami. Kruszonkę wysypać na ciasto. Wstawić do rozgrzanego piekarnika. Piec około 60 minut, do suchego patyczka.