ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowo - orzechowe

Ciasto czekoladowo - orzechowe

nazwa

Wykonanie

Ten przepis (z programu "Gary Rhodes za stołem")wydrukowałam już kilka lat temu na prośbę mojego męża. Przeleżał tyle w segregatorze, że małżonek już nawet o tej prośbie zapomniał. To nic. Ważne, że ciasto zrobiłam i pomimo wszelkich przeciwności losu okazało się pyszne. Co do przeciwności to po pierwsze nastawiłam piekarnik na zbyt wysoką temperaturę, a po drugie zamiast mielonych migdałów użyłam mielonych orzechów laskowych. Odkryłam to dopiero podczas sprzątania zawartości szafek, już następnego dnia.
Składniki:
175 g czekolady deserowej (dałam 100 g gorzkiej i 75 g mlecznej)
175 g masła w temperaturze pokojowej
175 g miałkiego cukru (dałam 150 drobnego trzcinowego)
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
175 g zmielonych migdałów (u mnie orzechy laskowe)
1 łyżka stołowa brandy
szczypta soli
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Formę z wyjmowanym dnem (tortownicę lub do tarty) o średnicy 24 - 26 cm smarujemy tłuszczem i ewentualnie wykładamy pergaminem (ja nie wykładałam).
Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej lub kuchence mikrofalowej. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając. Dodajemy roztopioną i przestudzoną czekoladę, orzechy i brandy. Mieszamy do połączenia składników. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy 1/3 piany do ciasta i mieszamy. Dodajemy resztą piany i delikatnie mieszamy. Ciasto przelewamy do przygotowanej formy. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez kwadrans. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180 stopni i dopiekamy przez około 40 minut. Wyjmujemy ciasto i studzimy. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/02/Ciasto-czekoladowo-orzechowe.html