Wykonanie
Złota księga
czekolady to książka zawierająca ponad 300
czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi
czekoladowym przepisem. Te
czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów
czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać
mleczną lub
białą czekoladę,
migdały, czy
orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję./źródło - Złota księga
czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/200 g
mąki pszennej50 g zmielonych
orzechów laskowych lub
migdałów50 g niesłodzonego
kakao w proszkuszczypta
soli125 g miękkiego
masła150 g
cukru trzcinowego2
jajka, w tym jedno z oddzielonym
żółtkiem od
białka30 g posiekanych
orzechów włoskich/ mogą być
migdału lub
orzechy laskowe/35 g posiekanej na kawałki
czekolady deserowejopcjonalnie -
cukier perlisty do ozdoby
Mąkę,
kakao, zmielone
orzechy,
sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.W drugiej misce zmiksować
masło z
cukrem. Następnie dodać jedno całe
jajko i jedno
żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane
orzechy i posiekaną
czekoladę, zmiksować do połączenia.
Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
ciastka pędzelkiem umoczonym w
białku. Można ozdobić
cukrem perlistym.Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować
ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu.