ßßß Cookit - przepis na Mocno czekoladowe ciastka

Mocno czekoladowe ciastka

nazwa

Wykonanie

Złota księga czekolady to książka zawierająca ponad 300 czekoladowych przepisów. Każda kartka kusi czekoladowym przepisem. Te czekoladowe ciastka są przeznaczone dla prawdziwych fanów czekolady. Nie są zbyt słodkie, ale trudno skończyć na jednym. Oczywiście możecie robić zmiany - dodać mleczną lub białą czekoladę, migdały, czy orzechy laskowe...znajdźcie swoją ulubioną wersję.
/źródło - Złota księga czekolady, z moimi zmianami; około 30 sztuk ciastek/
200 g mąki pszennej
50 g zmielonych orzechów laskowych lub migdałów
50 g niesłodzonego kakao w proszku
szczypta soli
125 g miękkiego masła
150 g cukru trzcinowego
2 jajka, w tym jedno z oddzielonym żółtkiem od białka
30 g posiekanych orzechów włoskich/ mogą być migdału lub orzechy laskowe/
35 g posiekanej na kawałki czekolady deserowej
opcjonalnie - cukier perlisty do ozdoby
Mąkę, kakao, zmielone orzechy, sól wymieszać w misce tworząc suchą mieszankę.
W drugiej misce zmiksować masło z cukrem. Następnie dodać jedno całe jajko i jedno żółtko oraz 2 czubate łyżki suchej mieszanki. Zmiksować do połączenia. Dodać połowę suchej mieszanki, zmiksować do połączenia. Dodać drugą połowę suchej mieszanki oraz posiekane orzechy i posiekaną czekoladę, zmiksować do połączenia. Ciastko zlepić w kulkę i włożyć do lodówki na minimum pół godziny.
Po tym czasie ciasto podzielić na pół i zrobić z niego rulony o około 2-2,5 cm wysokości. Pokroić rulon na około 1 cm paski, lekko spłaszczyć rękoma każdy pasek i położyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować ciastka pędzelkiem umoczonym w białku. Można ozdobić cukrem perlistym.
Piec około 10 minut w temperaturze 180°C. Gdy będziemy wyjmować ciastka będą lekko miękkie, stwardnieją po ostudzeniu.
Źródło:http://przykubkukawy.blox.pl/2016/10/Mocno-czekoladowe-ciastka.html