Wykonanie
Nie robię zbyt często
bułek, dla mnie to raczej
pieczywo awaryjne. Powstają wtedy, gdy nie przypomnę sobie w
porę o zakwasie. Przepis na te
bułki pochodzi z jakiejś angielskiej
serii przepisów, które dostałam kiedyś od mojej koleżanki. W oryginale jest
mowa o ziarnach
słonecznika, ja jednak dałam
siemię lniane. Wyszło przepysznie.

Składniki:350 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej7 g
drożdży instant40 g
siemienia lnianego1 łyżka
cukru trzcinowego150 g
jogurtu naturalnegodo 225 ml ciepłej
wody
Wykonanie:W misce wymieszać
mąki,
drożdże,
sól i siemię. Dodać
cukier,
jogurt i stopniowo dodawać
wodę tak, aby powstało miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie(ok 10 minut) lub robotem (3 - 4 minuty). Wyrobione ciasto przełożyć do miski natłuszczonej
olejem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.Przygotować blachę - wytłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Każdą uformować i odłożyć na przygotowaną blachę. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić, tym razem na około pół godziny.Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Bułeczki można posmarować
mlekiem. Włożyć blachę z
bułkami i piec przez około 15 minut. Ostudzić na kratce.