ßßß Cookit - przepis na Bułki z siemieniem lnianym

Bułki z siemieniem lnianym

nazwa

Wykonanie

Nie robię zbyt często bułek, dla mnie to raczej pieczywo awaryjne. Powstają wtedy, gdy nie przypomnę sobie w porę o zakwasie. Przepis na te bułki pochodzi z jakiejś angielskiej serii przepisów, które dostałam kiedyś od mojej koleżanki. W oryginale jest mowa o ziarnach słonecznika, ja jednak dałam siemię lniane. Wyszło przepysznie.
Składniki:
350 g mąki pszennej chlebowej
100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
7 g drożdży instant
40 g siemienia lnianego
1 łyżka cukru trzcinowego
150 g jogurtu naturalnego
do 225 ml ciepłej wody
Wykonanie:
W misce wymieszać mąki, drożdże, sól i siemię. Dodać cukier, jogurt i stopniowo dodawać wodę tak, aby powstało miękkie ciasto. Ciasto wyrabiać przez kilka minut ręcznie(ok 10 minut) lub robotem (3 - 4 minuty). Wyrobione ciasto przełożyć do miski natłuszczonej olejem. Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut.
Przygotować blachę - wytłuścić lub wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto odgazować i podzielić na 10 równych części. Każdą uformować i odłożyć na przygotowaną blachę. Przykryć ściereczką i ponownie odstawić, tym razem na około pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do 230 stopni. Bułeczki można posmarować mlekiem. Włożyć blachę z bułkami i piec przez około 15 minut. Ostudzić na kratce.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2014/01/Bulki-z-siemieniem-lnianym.html