Wykonanie
Schlotzsky’s to amerykańska sieciowa restauracja, specjalizująca się w różnego rodzaju kanapkach. Kanapkach na podobno wyjątkowo smacznym
pieczywie. Mówię "podobno", ponieważ nie próbowałam nigdy oryginału, jednak prezentowany poniżej przepis, wzorujący się na
pieczywie od Schlotzsky'ego jest wyjątkowo smaczny. Bułeczki są miękkie, smaczne i ładnie zachowują świeżość. Pasują zarówno do kanapek na słodko, jaki wytrawnych, także do robienia grzanek. Przepis na podstawie Ambika's Kitchen .

1 szklanka
mąki pszennej tortowej typ 4501,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej typ 6501 opakowanie
drożdży instant, 7g1 łyżeczka
cukru1/2 szklanki ciepłej
wody1/2 szklanki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
mleka1/2 łyżeczki
sody kuchennej1 łyżeczka
solimąka kukurydziana lub semolina do posypania blachy do pieczenia1.
Drożdże rozpuścić w 1/2 szklanki ciepłej
wody wraz z łyżeczką
cukru i taką ilością
mąki, by ciasto miało konsystencję gęstej
śmietany (ok. 1/2 szklanki). Odstawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na 20 minut, aż
drożdże "ruszą".2. Do dużej miski wlać
mleko oraz
jogurt, dodać
sodę, wymieszać. Dodać
sól oraz zaczyn
drożdżowy. Stopniowo dodawać przesianą
mąkę, wyrabiając ciasto. Jeśli zajdzie taka potrzeba, podsypać więcej
mąki, jednak generalnie ciasto powinno być dość luźne i lekko klejące. Wyrobione ciasto formujemy w kulę i odstawiamy do wyrośnięcia w misce nakrytej ściereczką na godzinę.3. Wyrosnięte ciasto oprószamy
mąką i ponownie wyrabiamy. Dzielimy na 9 równych części. Z każdej z nich formujemy bułeczkę*. Bułeczki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia i oprószonej semoliną blasze. Lekko spłaszczamy je dłonią. W każdej bułeczce robimy dekoracyjne nacięcie. Bułeczki odstawiamy, przykryte ściereczką, do wyrośnięcia na 45-60 minut. Następnie każdą z bułeczek smarujemy lekko na powierzchni
wodą (za pomocą pędzelka kuchennego).4. Bułeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym wcześniej do 190 st. C przez 20 minut, aż będą z wierzchu złote. Studzimy na kratce.* Z każdego kawałka najpierw formujemy w omączonych dłoniach placuszek, którego brzegi następnie zawijamy do środka, tworząc spójną kulkę. bułeczki układamy na blasze złączeniem do dołu.