Wykonanie
Jest coś cudnego w tym, że człowiek potrafi sam przygotować sobie
pieczywo jak nie chce mu się iść do sklepu, albo jest już na to za późno. Swoją
drogą dziwne jest to, że często wolę sama zakasać rękawy i pougniatać ciasto niż ubrać się i przespacerować do piekarni, z naprawdę dobrym
pieczywem bo przecież od Sarzyńskiego.A bułeczki chociaż nie wyglądają za specjalnie, były przepyszne, smakowały wszystkim, zachwycali się długo, no może nie za długo bo bułeczki szybko zniknęły.Przepis pochodzi z "Successful Baking"

Składniki:350 g
mąki pszennej chlebowej100 g
mąki pełnoziarnistej pszennej1 saszetka
drożdży instant1 łyżeczka
soli40 g
ziaren słonecznika, posiekanych1 łyżka
cukru muscovado150 g
jogurtu naturalnegodo 225 ml letniej
wody
Wykonanie:W dużej misce połączyć
mąki,
drożdże,
sól i
słonecznik. Dodać
cukier, wmieszać
jagurt i do 225 ml letniej
wody (ja dałam dużo mniej). Wymieszać aż do powstania miękkiego ciasta. Wyłożyć ciasto na stolnicę i wyrabiać przez około 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Można użyć robota i wyrabiać wtedy przez około 3-4 minuty.Ciasto włożyć do naoliwionej miski, przewracać tak, aby całe było pokryte
olejem. Przykryć folią samoprzylepną i odstawić do wyrośnięcia na 45 minut, aż podwoi swoją objętość. W
między czasia naoliwić blachę. Wyrośnięte ciasto odgazować i zrolować na wałek. Podzielić na 10 kawałków
ostrym nożem. Każdy kawałek uformować w bułeczkę i położyć na przygotowanej blaszce. Bułeczki przykryć naoliwioną folią i odstawić na około 30 minut w ciepłe miejsce aż będą puszyste. Nagrzać piekarnik do 230 stopni. Bułeczki piec przez 15 minut, aż dobrze wyrosną i będą lekko zbrązowieją (ja posmarowałam moje odrobiną
wody przed wstawieniem do piekarnika). Gotowe bułeczki przestudzić na kratce.

/wydrukuj przepis/