Wykonanie
To mój pierwszy
żytni chleb ... na drożdżach . Jest zupełnie inny niż
żytnie chleby na zakwasie. Mniej sprężysty, bardziej zbity. Ten
żytni chleb jest lekko słodki, z delikatnym posmakiem
kminku. Mnie osobiście smakował, ale wiem, że nie wszyscy są amatorami takiego rodzaju
chlebów. Najlepszy oczywiście świeży, z
masłem, ewentualnie z
serem.
225 g
mąki żytniej pełnoziarnistej, plus dodatkowo do posypania225 g
mąki chlebowej1 1/2 łyżeczki
soli1 1/2 łyżeczki
drożdży instant1 1/2 łyżeczki
kminku2 łyżki
cukru trzcinowego z melasą(molasses sugar)325-350 ml ciepłej
wodyMąki mieszamy w dużej misce, dodajemy
sól,
drożdże i
kminek.
Cukier z molasą rozdrabniamy w palcach nad miską, aby nie było grudek. Dodajemy
wodę. Mieszamy. Kontynuujemy zagniatanie hakiem lub przenosimy na omączony blat i zagniatamy gładkie ciasto (ok 8 minut). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok 1 godz).Natłuszczamy blachę. Ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i kształtujemy bochenek. Umieszczamy na blaszce, ewentualnie posypujemy
mąką, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ja piekłam na kamieniu, więc drugie wyrastanie przeprowadziłam w koszu, po czym przeniosłam na deskę a z niej na rozgrzany kamień). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.Przepis z książki Liz Herbert "Bread"