ßßß Cookit - przepis na Chleb żytni drożdżowy

Chleb żytni drożdżowy

nazwa

Wykonanie

To mój pierwszy żytni chleb ... na drożdżach . Jest zupełnie inny niż żytnie chleby na zakwasie. Mniej sprężysty, bardziej zbity. Ten żytni chleb jest lekko słodki, z delikatnym posmakiem kminku. Mnie osobiście smakował, ale wiem, że nie wszyscy są amatorami takiego rodzaju chlebów. Najlepszy oczywiście świeży, z masłem, ewentualnie z serem.
225 g mąki żytniej pełnoziarnistej, plus dodatkowo do posypania
225 g mąki chlebowej
1 1/2 łyżeczki soli
1 1/2 łyżeczki drożdży instant
1 1/2 łyżeczki kminku
2 łyżki cukru trzcinowego z melasą(molasses sugar)
325-350 ml ciepłej wody
Mąki mieszamy w dużej misce, dodajemy sól, drożdże i kminek. Cukier z molasą rozdrabniamy w palcach nad miską, aby nie było grudek. Dodajemy wodę. Mieszamy. Kontynuujemy zagniatanie hakiem lub przenosimy na omączony blat i zagniatamy gładkie ciasto (ok 8 minut). Przykrywamy i zostawiamy w ciepłym miejscu, aż podwoi objętość (ok 1 godz).
Natłuszczamy blachę. Ciasto ponownie zagniatamy przez kilka minut, aby pozbyć się pęcherzyków powietrza i kształtujemy bochenek. Umieszczamy na blaszce, ewentualnie posypujemy mąką, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (ja piekłam na kamieniu, więc drugie wyrastanie przeprowadziłam w koszu, po czym przeniosłam na deskę a z niej na rozgrzany kamień). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 220 st C ok 25-30 minut. Studzimy na kratce.
Przepis z książki Liz Herbert "Bread"
Źródło:http://raspberriescream.blogspot.com/2011/07/chleb-zytni-drozdzowy.html