Wykonanie
Obłędnie pyszny... Zniknął szybko.... zdecydowanie za szybko ;) Cudownie chrupiąca skórka i fantastyczny miękki i sprężysty środek.... Koniecznie musicie spróbować.... Przepis znaleziony u Tatter z moimi małymi zmianami. Polecam baardzo :)Zaczyn zakwasowy:50g zakwasu żytniego (dokarmionego 12 godzin wcześniej)75g
wody letniej75g
mąki żytniejSkładniki wymieszać i odstawić pod przykryciem (np w misce w worku foliowym) na 10-12 godz.Składniki na ciasto właściwe200g zaczynu zakwasowego (ja dałam całość)275g
wody letniej500g białej
pszennej mąki chlebowej1/2 łyżeczki
drożdży instant10g
soliNastępnego dnia zaczyn wymieszać z
mąką,
wodą i
drożdżami i odstawić na 20 minut. Po tym czasie dodać
sól i wyrobić raz jeszcze gładkie lekko lepkie ciasto. Ciasto odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia na ok. 2 godz. (po godzinie ciasto odgazować (wkładając pięść do miski lub złożyć ciasto na pół)Po tym czasie uformować bochenek i włożyć do kosza na
chleb. Odstawić na kolejne 2 godziny.Piekarnik nagrzać razem z blachą do temp.250 stopni. Przed samym włożeniem
chleba wnętrze piekarnika spryskać
wodą. Na gorącą blachę (obsypaną
mąką w miejscu gdzie będzie leżał
chleb) sprawnym ruchem wyłożyć
chleb i włożyć do piekarnika i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temp. do 230 stopni i piec kolejne 25 minut.
Chleb jest gotowy gdy postukany od
spodu wydaje głuchy dźwięk.Smacznego :)