ßßß

Składniki:100 g mąki żytniej300 g mąki pszennej chlebowej1,5 łyżeczki soli2 gramy świeżych drożdży/ 0,3 łyżeczki drożdży instant250 ml wodyszklanka kostek loduMąki, sól mieszamy w misce, drożdże rozpuszczamy w wodzie i wlewamy do miski. Przykrywamy bawełnianą ściereczką odstawiamy do wyrośnięcia na około 12-18 godzin. Blachę- keksówkę 30cm smarujemy olejem, przekładamy do niej ciasto, posypujemy mąką i odstawiamy do wyrastania. Gdy wypełni formę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230 stopni. Przed włożeniem chleba wysypujemy szklankę kostek lodu na dno piekarnika. Pieczemy 10 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 210 stopni i pieczemy jeszcze 30 minut. Wyciągamy z piekarnika i studzimy na kratce.Smacznego!