Kolejna propozycja na wigilijne śledzie. Tym razem w odsłonie korzennej. Przepis szybki i łatwy. Do tego przygotowujemy je kilka dni wcześniej, a w Wigilię tylko przekładamy na talerz.Składniki:3 - 4 płaty śledziowe (z zalewy solnej)po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździkówpo pół łyżeczki ziaren kolendry, gorczycy i jałowcapół łyżeczki słodkiej papryki2 - 3 ząbki czosnkuliść laurowy1 szklanka olejucebula (do podania)Wykonanie:Śledzie moczymy w wodzie. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Mieszamy razem z przeciśniętym czosnkiem i zawijamy w gazę. Gazę z przyprawami obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do słoja i zalewamy olejem. Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.Wymoczone śledzie osuszamy i przekładamy do oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Przed podaniem śledzie wyjmujemy z oleju i dekorujemy sparzoną cebulą w plasterkach.