Wykonanie
Jeśli już zabraliście się dzielnie , do zamarynowania swoich pierwszych płatów
śledziowych , to teraz można z nich wykonać pyszne
śledzie po bosmańskie . Jeśli nie macie swoich możecie z powodzeniem użyć kupnych , a co tam ważny będzie efekt , a nie pochodzenie 😉
Śledziki wychodzą naprawdę smaczne , jedne z moich ulubionych . Można je przechować dość długo , bo do tygodnia i im więcej
siedzą w lodówce , tym smaczniejsze są . Polecam , szczególnie na sylwestra 😉

Składniki :1 słoik marynowanych ,płatów
śledzi – duży2
ogórki kiszone1 mała
cebulka3 ząbki
czosnku1 łyżeczka -płaska
pieprzu1 szklanka
oleju1 płaska łyżeczka
gorczycy
Śledzie odcedzamy z zalewy , zdejmujemy z nich skórę ( jak na zdjęciu ) , schodzi bardzo łatwo , wystarczy zacząć od góry , czyli od głowy . Kroimy w kawałki dowolnej wielkości , najlepiej smakują takie na raz 😉
Ogórki kiszone ścieramy na tarce o dużych oczkach , przekładamy do miski .
Cebulkę siekamy naprawdę możliwie jak najdrobniej , dodajemy do
ogórków .
Czosnek obieramy i kroimy w cieniutkie plasterki , także dokładamy do pozostałych składników . Dodajemy
pieprz ,
gorczycę i wlewamy
olej oraz pokrojone
śledzie , mieszamy delikatnie łyżką . Przekładamy do wyparzonych słoików , zakręcamy i odstawiamy na 3 dni do lodówki . Gotowe , teraz już tylko jeść 😉