ßßß Cookit - przepis na Śledzie korzenne

Śledzie korzenne

nazwa

Wykonanie

Kolejna propozycja na wigilijne śledzie. Tym razem w odsłonie korzennej. Przepis szybki i łatwy. Do tego przygotowujemy je kilka dni wcześniej, a w Wigilię tylko przekładamy na talerz.
Składniki:
3 - 4 płaty śledziowe (z zalewy solnej)
po 3 ziarenka pieprzu, ziela angielskiego i goździków
po pół łyżeczki ziaren kolendry, gorczycy i jałowca
pół łyżeczki słodkiej papryki
2 - 3 ząbki czosnku
liść laurowy
1 szklanka oleju
cebula (do podania)
Wykonanie:
Śledzie moczymy w wodzie. Przyprawy ucieramy w moździerzu. Mieszamy razem z przeciśniętym czosnkiem i zawijamy w gazę. Gazę z przyprawami obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do słoja i zalewamy olejem. Odstawiamy na noc w temperaturze pokojowej.
Wymoczone śledzie osuszamy i przekładamy do oleju. Odstawiamy do lodówki na kilka dni. Przed podaniem śledzie wyjmujemy z oleju i dekorujemy sparzoną cebulą w plasterkach.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Sledzie-korzenne.html