ßßß Cookit - przepis na Pierniczki

Pierniczki

nazwa

Wykonanie

Od kilku lat miałam wydrukowany przepis na piernikowe domino z Na Miotle . Jednak jakoś nigdy nie robiłam pierniczków z tego ciasta. W tym roku wreszcie udało mi się to zmienić. Zagniotłam ciasto, wsadziłam do lodówki i przeleżało tam prawie tydzień, bo nie miałam czasu na wycinanie pierniczków. Kiedy wreszcie zabrałam się do pracy, przyłączyła się moja córcia. Postanowiła samodzielnie przygotować pierniczki na kiermasz charytatywny w swojej szkole. Tak bardzo przejęła się zadaniem, że nie tylko wycinała pierniczki i wsypywała landrynki w otworków, ale też pierwszy raz samodzielnie lukrowała całe pierniczki. Niestety nie miałam akurat w domu jajek, więc lukier był na bazie wody, dlatego nie jest idealnie biały.
Pierniczki wędrują na 7 Festiwal Pierniczków u Majanki.
Składniki:
800 g mąki pszennej
300 g cukru pudru
100 g mielonych orzechów
10 g sody
200 g masła (w temperaturze pokojowej)
4 jajka
1/3 szklanki miodu
2 łyżki przyprawy do piernika
3 łyżki kakao
Wykonanie:
Masło, miód i cukier ucieramy w robocie. Kiedy masa ładnie się połączy dodajemy po jednym jajku, cały czas ucierając. W drugiej misce mieszamy mąkę, orzechy, sodę, przyprawy i kakao. Stopniowo dodajemy sypkie składniki do masy mieszając na niskich obrotach. Gotową masę zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy, pozwalamy masie się ocieplić. Ciasto wałkujemy na powierzchni posypanej mąką. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 200 stopniach przez około 5 - 7 minut. Studzimy przez chwilę na blaszce, a potem na kratce. Zimne pierniczki przechowujemy w puszce. Może je polukrować.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/12/Pierniczki-1.html