Wykonanie
Od kilku lat miałam wydrukowany przepis na piernikowe domino z Na Miotle . Jednak jakoś nigdy nie robiłam pierniczków z tego ciasta. W tym roku wreszcie udało mi się to zmienić. Zagniotłam ciasto, wsadziłam do lodówki i przeleżało tam prawie tydzień, bo nie miałam czasu na wycinanie pierniczków. Kiedy wreszcie zabrałam się do pracy, przyłączyła się moja córcia. Postanowiła samodzielnie przygotować pierniczki na kiermasz charytatywny w swojej szkole. Tak bardzo przejęła się zadaniem, że nie tylko wycinała pierniczki i wsypywała landrynki w otworków, ale też pierwszy raz samodzielnie lukrowała całe pierniczki. Niestety nie miałam akurat w domu
jajek, więc
lukier był na bazie
wody, dlatego nie jest idealnie biały.Pierniczki wędrują na 7 Festiwal Pierniczków u Majanki.
Składniki:800 g
mąki pszennej300 g
cukru pudru100 g mielonych
orzechów10 g
sody200 g
masła (w temperaturze pokojowej)4
jajka1/3 szklanki
miodu2 łyżki
przyprawy do piernika3 łyżki
kakaoWykonanie:
Masło,
miód i
cukier ucieramy w robocie. Kiedy masa ładnie się połączy dodajemy po jednym
jajku, cały czas ucierając. W drugiej misce mieszamy
mąkę,
orzechy,
sodę,
przyprawy i
kakao. Stopniowo dodajemy sypkie składniki do masy mieszając na niskich obrotach. Gotową masę zagniatamy w kulę, zawijamy w folię i wkładamy na noc do lodówki. Następnie wyjmujemy, pozwalamy
masie się ocieplić. Ciasto wałkujemy na powierzchni posypanej
mąką. Wykrawamy pierniczki. Pieczemy w 200 stopniach przez około 5 - 7 minut. Studzimy przez chwilę na blaszce, a
potem na kratce. Zimne pierniczki przechowujemy w puszce. Może je polukrować.