Kolejne ciasteczka z nadzieniem dżemowym. Tym razem jednak mniej typowa wersja. Ciasteczka z dodatkiem mąki pełnoziarnistej i mielonych migdałów. Przełożyłam je dżememfigowym (o tym), chociaż dzieci jadły też z truskawkowym. Przepis na ciasteczka oraz na dżem pochodzi z bloga Pastry Affair .Składniki (na 12 przełożonych ciasteczek):130 g płatków migdałowych110 g masła100 g cukru (u mnie trzcinowy)1 jajko1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoszczypta soli1/2 łyżeczki cynamonu1/2 łyżeczki proszku do pieczenia120 g mąki pszennej (typ 500)120 g mąki pszennej pełnoziarnistejWykonanie:Płatki migdałów prażymy na suchej patelni i studzimy. Przekładamy do blendera i mielimy. Dodajemy masło, cukier i ponownie miksujemy. Dodajemy jajko i wanilię. Zdejmujemy masło ze ścianek i miksujemy całość. Dodajemy cynamon, proszek, sól i mąki. Miksujemy aż całość się połączy. W razie potrzeby dodajemy łyżkę czy dwie mąki (ja nie dawałam). Formujemy z ciasta kulę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki. Po około 30 minutach wyjmujemy i rozwałkowujemy. Wycinamy ciasteczka. Pieczemy około 10 - 12 minut w 180 stopniach. Ciasteczka mają być lekko brązowe na brzegach. Studzimy na blaszce przez kilka minut (ciasteczka lekko stwardnieją). Potem przekładamy na kratkę. Kiedy ostygną całkowicie, przekładamy dżemem.