Wykonanie
Jakoś tak się składa, że co chwila znajduję gdzieś
banana, który domaga się natychmiastowego zużycia. Jest go za mało na samodzielne ciasto, więc dorzucam
dynię. Kolejny raz wychodzi z tego świetna mieszanka. Tym razem z dodatkiem
czekolady.
Składniki:230 - 250 g startej dyni1 mały
banan (ok 50 - 70 g)250 g
mąki pszennej pełnoziarnistej100 g
cukru trzcinowego90 g
oleju rzepakowego2 łyżeczki
proszku do pieczenia1/2 łyżeczki
sody12 -15 kostek
czekoladyWykonanie:Startą
dynię i rozgniecionego
banana mieszamy. Dodajemy
olej. Wsypujemy
mąkę wymieszaną z proszkiem i
sodą oraz
cukier. Mieszamy do połączenia składników. Masę przekładamy do foremek muffinkowych wyłożonych papilotkami. Do każdej muffinki wkładamy kostkę
czekolady (jeżeli chcemy, może
czekoladę posiekać i wymieszać z całą masą). Pieczemy w 190 stopniach przez ok. 20 minut.