Wykonanie
I jestem. W Berlinie. Te
bananowe babeczki z
czekoladą zawsze
będę mi się już chyba kojarzyć właśnie z tym miejscem, z tym akademikiem, z tą kuchnią. Bo to tutaj najczęściej były pieczone, zjadane na śniadanie, albo - lepiej! - wieczorową
porą. To ich zapach dość często wyczuwalny był na korytarzu, wabiąc tym samym wszystkich do kuchni. Znikały szybko, jeszcze ciepłe! Tak więc pierwszy dzień tutaj, po dłuższej przerwie, musiał smakować i pachnieć właśnie nimi! Słodko
bananowo-
czekoladowe. Babeczki pełne wspomnień!
Przepis (12 babeczek):3
banany2szkl
mąki pszennej1/2szkl
jogurtu naturalnego1/2szkl
oleju rzepakowego1 łyżeczka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
sody oczyszczonej1 tabliczka
mlecznej czekoladyPiekarnik nastawić na 180stopni (opcja grzania: termoobieg).
Banany zmiksować na
bananowy mus. Wymieszać z
jogurtem naturalnym i
olejem. Dodać suche składniki:
mąkę,
proszek do pieczenia,
sodę oczyszczoną, zmiksować na gładką, jednolitą masę.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i zmieszać z
ciastem. Przygotować papilotki: każdą napełniać
ciastem do 2/3 wysokości. Ustawić na blaszce. Wstawić do piekarnika, piec przez około 30 minut, aż do "suchego patyczka". Gotowe babeczki wyjąć i ostudzić.