Wykonanie
Odkryj słodki sekret długowieczności...
Jagody Goji uważane są za jedne z najzdrowszych
owoców świata. W Azji dostrzegano ich dobroczynne dla zdrowia właściwości już od tysięcy lat. Wzmacniają one odporność, poprawiają wzrok i pamięć, a także mają silne działanie antyoksydacyjne, dlatego właśnie przypisuje się im właściwości przedłużające życie.
Owoce Goji zawierają sporą dawkę witamin C, E oraz z grupy B; wapnia, potasu, cynku, selenu i żelaza ; antyoksydantów, luteiny, flawonoidów oraz β- karotenu . Dodatkowo Goji bogate są w błonnik pokarmowy, który reguluje układ trawienny i wspomaga jego pracę, dlatego polecane są też jako przekąska w czasie diet odchudzających.Jest wiele sposobów na ich spożywanie, mogą być dodatkiem do koktajli, herbatek,
ciastek, zup, potraw warzywnych. U nas dziś pomysł na ciasto
bananowe z dodatkiem
owoców Goji :).
Składniki:4 dojrzałe
banany,pół szklanki
cukru trzcinowego,1/3 szklanki
oleju rzepakowego,1 i 1/2 szklanki
mąki pszennej,1
jajko,łyżeczka
sody oczyszczonej,łyżeczka
proszku do pieczenia,łyżka
jagód Goji,2 łyżki rozdrobnionych
orzechów włoskich.Jak to zrobić?Łyżkę
jagód Goji zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 5 minut, po czym odcedzamy z
wody.Kilka
orzechów włoskich kroimy lub rozgniatamy na drobne cząstki.
Banany obieramy ze skórek i drobno rozgniatamy widelcem, a następnie umieszczamy je w misce i łączymy z
olejem oraz
jajkiem mieszając.Dodajemy do nich
mąkę,
cukier,
proszek do pieczenia,
sodę,
owoce Goji oraz rozdrobnione
orzechy włoskie i mieszamy całość intensywnie za pomocą ubijaczki do
jajek lub łyżki przez klika minut, aż uzyskamy gładką masę.Przelewamy ciasto do blaszki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia (lub folią aluminiową natartą
olejem) i pieczemy przez około 45 - 50 minut (do suchego patyczka) w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170 °C.
SMACZNEGO ŻYCZY KUCHNIA LETYCJI ! :))