Lubię zupy kremowe szczególnie podczas upałów. Wiem, że może powinnam wtedy robić chłodniki, ale jakoś nie cieszą się one zbytnią popularnością w naszym domu (ja lubię, ale reszta nie do końca). Kalafior też nie jest faworytem chłopaków, ale w wersji zmiksowanej już jest OK. Zupę przyprawiłam dużą ilością zielonego pieprzu, aby nadać jej charakteru.Składniki:włoszczyznaudo kurczaka1 nieduży kalafior2 - 3 młodeziemniakizielony pieprzsólziele angielskie, liść laurowyWykonanie:Udo myjemy i zalewamy wodą (ok 2 l). Zagotowujemy i zdejmujemy szumowiny. Dodajemy liść i ziele. Włoszczyznę myjemy, oczyszczamy i wrzucamy do gotującego się mięsa. Gotujemy około pół godziny. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Dodajemy do wywaru. Po 10 minutach dodajemy umyty i podzielony na różyczki kalafior. Gotujemy do miękkości. Zupę doprawiamy solą i dużą ilością zielonego pieprzu. Wyjmujemy ziele, liść, udo i włoszczyznę. Resztę miksujemy. Podajemy posypane dodatkowym pieprzem.