Wykonanie
Coraz cieplej, to i obiady mogą być nieco inne niż zwykle. Tym razem na
stole zawitały wege burgery z pomysłu Bei . Są wspaniałe. Zajadali je wszyscy, bo powiedziałam im o wszystkich składnikach poza
dynią. Na ich szczęście to była już ostatnia porcja zamrożonej dyni jaką miałam. Następne dopiero pod koniec sierpnia. Oczywiście, jeżeli ładnie wykiełkują te, które już są
siedzą w ziemi.
Składniki:ok. 100 g
orzechów nerkowca250 g puree z dyni250 g ugotowanej
ciecierzycy250 g ugotowanej
kaszy jaglanej1-2
szalotki (ok. 100 g)2-3 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwy /
oleju1 łyżeczka mielonego kuminu1 łyżeczka mielonej
kolendry½ łyżki startego świeżego
imbirumały pęczek
natki pietruszki (użyłam posiekanej mrożonej)ok. 1,5 łyżki
sosu sojowegoWykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać.
Szalotkę posiekać i zeszklić na odrobinie
oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać
kaszę i
pure z dyni. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z dowolną
sałatką. Można też wsadzić taki burger do
pity i zabrać jako drugie śniadanie.