ßßß Cookit - przepis na Burgery z ciecierzycą i kaszą jaglaną

Burgery z ciecierzycą i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Coraz cieplej, to i obiady mogą być nieco inne niż zwykle. Tym razem na stole zawitały wege burgery z pomysłu Bei . Są wspaniałe. Zajadali je wszyscy, bo powiedziałam im o wszystkich składnikach poza dynią. Na ich szczęście to była już ostatnia porcja zamrożonej dyni jaką miałam. Następne dopiero pod koniec sierpnia. Oczywiście, jeżeli ładnie wykiełkują te, które już są siedzą w ziemi.
Składniki:
ok. 100 g orzechów nerkowca
250 g puree z dyni
250 g ugotowanej ciecierzycy
250 g ugotowanej kaszy jaglanej
1-2 szalotki (ok. 100 g)
2-3 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy / oleju
1 łyżeczka mielonego kuminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
½ łyżki startego świeżego imbiru
mały pęczek natki pietruszki (użyłam posiekanej mrożonej)
ok. 1,5 łyżki sosu sojowego
Wykonanie:
Orzechy uprażyć na patelni, ostudzić i posiekać. Szalotkę posiekać i zeszklić na odrobinie oleju. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilę razem podsmażyć.
Ciecierzycę rozgnieść widelcem, dodać kaszę i pure z dyni. Wymieszać. Dodać pozostałe składniki. Doprawić do smaku i dokładnie wymieszać. Formować kotleciki i smażyć na złoty kolor z dwóch stron. Podawać z dowolną sałatką. Można też wsadzić taki burger do pity i zabrać jako drugie śniadanie.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2013/04/Burgery-z-ciecierzyca-i-kasza-jaglana.html