Wykonanie
Dzisiaj Światowy Dzień
Makaronu. Przegapiłabym to święto, gdyby nie przesyłka od pewnej firmy makaronowej z mojego miasta. A tak powstał szybki, pyszny obiad, oczywiście z
dynią. W końcu szał
dyniowy trwa.

Składniki:200 g
makaronu (u mnie świderki pełnoziarniste)1 nieduża
dynia butternut200 ml passaty pomidorowej3 - 4 łyżki
śmietany 30 %
pieprz kolorowysól morskaok. 30 g
parmezanukilka gałązek
tymiankukawałek
sera Halloumi
oliwaWykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Dynię dokładnie myjemy, kroimy w kostkę, skrapiamy
oliwą i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. Gdy
dynia lekko przestygnie zdejmujemy skórkę. Passatę mieszamy ze
śmietanką i posiekanym
tymiankiem. Ugotowany
makaron mieszamy z
sosem pomidorowym. Przekładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy kawałki dyni i starty
parmezan. Doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 - 20 minut. W
między czasie kroimy
ser Halloumi na 2 cm plastry. Skrapiamy
oliwą i grillujemy z każdej strony. Gotowy
ser dodajemy do upieczonej zapiekanki. Podajemy natychmiast.


/wydrukuj przepis/