Wykonanie
Pewnego dnia upiekłam trzy partie drożdżówek. O dwóch pierwszych napiszę kiedy indziej, a teraz pokażę Wam drożdżówki robione z mojego ulubionego
drożdżowego ciasta z przepisu Małgorzaty Zielińskiej, podejrzanego u Liski i
nektarynek, oraz odrobiny
malin. Posypałam je kruszonką i to był cudowny pomysł.

Składniki :500 g
mąki pszennej (proponuję dodać nieco więcej)20 g świeżych
drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)40 g
cukru2
jajka50 g
masła lub 1/2 szklanki
oleju1 szklanka
mlekaszczypta
solikilka
nektarynekgarść
malinkruszonka
jajko lub
mleko do smarowania

Wykonanie:Zrobić zaczyn: wymieszać
drożdże z odrobiną
cukru i
mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z
masłem lub
olejem,
cukrem i
solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z
jajkami. Dodać
mąkę wymieszaną z zaczynem.Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h, aż podwoi swoją objętość.W
między czasie przygotować
owoce.
Nektarynki umyć, pozbawić pestek i pokroić na małe kawałki.
Maliny przebrać.Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wycinać kwadraty. Na środek każdego kłaść kawałki
nektarynek i
maliny. Nad
owocami zlepiać przeciwległe boki ciasta, tak aby powstała koperta. Zlepione drożdżówki posmarować
mlekiem lub jakiem. Posypać kruszonką.Piekarnik nagrzać do 200 st C.Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.

/wydrukuj przepis/