ßßß Cookit - przepis na Drożdżówki z nektarynkami

Drożdżówki z nektarynkami

nazwa

Wykonanie

Pewnego dnia upiekłam trzy partie drożdżówek. O dwóch pierwszych napiszę kiedy indziej, a teraz pokażę Wam drożdżówki robione z mojego ulubionego drożdżowego ciasta z przepisu Małgorzaty Zielińskiej, podejrzanego u Liski i nektarynek, oraz odrobiny malin. Posypałam je kruszonką i to był cudowny pomysł.
Składniki :
500 g mąki pszennej (proponuję dodać nieco więcej)
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
2 jajka
50 g masła lub 1/2 szklanki oleju
1 szklanka mleka
szczypta soli
kilka nektarynek
garść malin
kruszonka
jajko lub mleko do smarowania
Wykonanie:
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem lub olejem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkami. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1 , 5 h, aż podwoi swoją objętość.
W między czasie przygotować owoce. Nektarynki umyć, pozbawić pestek i pokroić na małe kawałki. Maliny przebrać.
Ciasto rozwałkować na prostokąt. Wycinać kwadraty. Na środek każdego kłaść kawałki nektarynek i maliny. Nad owocami zlepiać przeciwległe boki ciasta, tak aby powstała koperta. Zlepione drożdżówki posmarować mlekiem lub jakiem. Posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić drożdżówki i piec 15-20 minut, do zrumienienia. Wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/07/Drozdzowki-z-nektarynkami.html