ßßß Cookit - przepis na Serniczek lekko czekoladowy ze śliwkami

Serniczek lekko czekoladowy ze śliwkami

nazwa

Wykonanie

Rozsmakowałam w sernikach, ba, nawet się ich przestałam bać. Ponieważ mieliśmy jechać odwiedzić moją Babcię, postanowiłam przygotować coś słodkiego. Tak powstała lekka modyfikacja przepisu z "Kuchni Polskiej".
Składniki na ciasto:
10 dag mąki
10 dag masła
1 jajko
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru waniliowego
2 łyżki kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
50 dag śliwek
Składniki na krem:
10 dag twarogu
30 da serka homogenizowanego
1 białko
2 łyżki budyniu czekoladowego
3 łyżki masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru waniliowego
Wykonanie:
Z podanych składników (bez śliwek) zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w 180 stopniach 10 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. Przygotować krem. Ubić białko na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować i wymieszać delikatnie z pianą. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki przeciętą częścią do góry. Zalać kremem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/10/Serniczek-lekko-czekoladowy-ze-sliwkami.html