ßßß
Składniki na ciasto:10 dag mąki10 dag masła1 jajko5 łyżek cukru1 łyżka cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej śmietany1/2 łyżeczki proszku do pieczenia50 dag śliwekSkładniki na krem:10 dag twarogu30 da serka homogenizowanego1 białko2 łyżki budyniu czekoladowego3 łyżki masła1 łyżeczka proszku do pieczenia2 łyżki cukru waniliowegoWykonanie:Z podanych składników (bez śliwek) zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć ciastem i piec w 180 stopniach 10 min, do lekkiego zrumienienia. Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. Przygotować krem. Ubić białko na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować i wymieszać delikatnie z pianą. Na podpieczonym cieście ułożyć śliwki przeciętą częścią do góry. Zalać kremem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.
/wydrukuj przepis/