Wykonanie
Rozsmakowałam w sernikach, ba, nawet się ich przestałam bać. Ponieważ mieliśmy jechać odwiedzić moją Babcię, postanowiłam przygotować coś słodkiego. Tak powstała lekka modyfikacja przepisu z "Kuchni Polskiej".

Składniki na ciasto:10 dag
mąki10 dag
masła1
jajko5 łyżek
cukru1 łyżka
cukru waniliowego2 łyżki kwaśnej
śmietany1/2 łyżeczki
proszku do pieczenia50 dag
śliwekSkładniki na krem:10 dag
twarogu30 da
serka homogenizowanego1
białko2 łyżki budyniu
czekoladowego3 łyżki
masła1 łyżeczka
proszku do pieczenia2 łyżki
cukru waniliowegoWykonanie:Z podanych składników (bez
śliwek) zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 godzinę. Blachę posmarować tłuszczem, wyłożyć
ciastem i piec w 180 stopniach 10 min, do lekkiego zrumienienia.
Śliwki umyć, osączyć, przekroić na pół. Przygotować krem. Ubić
białko na sztywną pianę. Pozostałe składniki zmiksować i wymieszać delikatnie z pianą. Na podpieczonym cieście ułożyć
śliwki przeciętą częścią do góry. Zalać kremem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni i piec około 45 minut.

/wydrukuj przepis/