ßßß Cookit - przepis na Wiedeński sernik

Wiedeński sernik

nazwa

Wykonanie

« Powrót  
Dodaj przepis do ulubionych!
(ilość porcji): 10
(z pieczeniem / smażeniem): 90 minut
(stopień trudności):
Oceń przepis
Możesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!
Średnia ocena użytkowników : 5
Ilość ocen : 3
Składnik
Logo Ilość Czego
czekolada według uznania
mąka kukurydziana 1 łyżek stołowych
śmietana 130 mililitrów
jajka 4 sztuk
cukier 180 gramów
twaróg 370 gramów
serek homogenizowany 370 gramów
Wykonanie:
Ser 250-300g utrzeć z twarogiem dodać 2 łyżki cukru, jajka, mąkę kukurydzianą, 2,5 łyżki mąki pszennej i śmietanę (kwaśną), cały czas mieszać.
Pozostały ser połączyć z resztą mąki, dodać 4 łyżki wody i cukier. Następnie należy energicznie zagnieść ciasto , owinąć w folię i odstawić do lodówki na 30-40 minut. Rozwałkowanym ciastem wylepić tortownicę uprzednio wysmarowaną małą ilością masła.Ponakłuwać widelcem ciasto i piec 10-15 minut w 180 stopniach C. Na upieczony spód wyłożyć ser, wyrównać i piec 50-60 minut. Ostudzone ciasto ozdobić drobinkami czekolady, lub posypać cukrem pudrem.
Uwagi:
Twarożek dobrze przemielić w maszynce, co najmniej 3 razy.
Autor: Iza
Zobacz inne przepisy użykownika!
Ciasta i Desery
Dodaj komentarz:
Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga:
Źródło:http://ksiazka-kucharska.pl/przepis/7101/Wiedenski-sernik