ßßß Cookit - przepis na Tort dla koszykarza

Tort dla koszykarza

nazwa

Wykonanie

Mój syn dzisiaj kończy swoje pierwsze naste urodziny. Ponieważ ostatnio zapałał miłością do koszykówki postanowiłam przygotować właśnie taki tort. Miał być lekki i smaczny, dlatego też powstała wersja jogurtowa. Ładnych zdjęć niestety nie będzie, bo tortu już nie ma.
Składniki na biszkopt:
8 jaj
ponad szklanka mąki pszennej
2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
pół szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Używam blachy 26 cm.
Składniki na masę jogurtową:
500 ml jogurtu (użyłam brzoskwiniowego Zott)
1 łyżka żelatyny (jeśli nie jest tak gorąco jak teraz można użyć nieco mniej)
1 łyżeczka pomarańczowego barwnika (opcjonalnie)
Wykonanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Jogurt (w temperaturze pokojowej, inaczej żelatyne zetnie się zbyt szybko i powstaną grudki) mieszamy z przestudzoną żelatyną. Odtsawiamy aż lekko stężeje. Następnie smarujemy przekrojony biszkopt.
Składniki na masę z mascarpone:
1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnej
barwnik pomarańczowy i czarny
Wykonanie:
Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem i ekstraktem a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Odłożyć 2 - 3 łyżki masy. Do większości masy dodać pomarańczowy barwnik i wymieszać. Do odłożonych 2 - 3 łyżek masy dodać czarny barwnik i wymieszać. Przełożony biszkopt grubo posmarować pomarańczową masą. Następnie czarną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć wzorki. Tort schłodzić.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2011/06/Tort-dla-koszykarza.html