ßßß
Składniki na biszkopt:8 jajponad szklanka mąki pszennej2,5 łyżki mąki ziemniaczanejpół szklanki cukru1 łyżeczka proszku do pieczeniaWykonanie:Białka ubijamy z cukrem, a następnie dodajmy po 1 żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję masłem i posypuję bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Używam blachy 26 cm.Składniki na masę jogurtową:500 ml jogurtu (użyłam brzoskwiniowego Zott)1 łyżka żelatyny (jeśli nie jest tak gorąco jak teraz można użyć nieco mniej)1 łyżeczka pomarańczowego barwnika (opcjonalnie)Wykonanie:Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Jogurt (w temperaturze pokojowej, inaczej żelatyne zetnie się zbyt szybko i powstaną grudki) mieszamy z przestudzoną żelatyną. Odtsawiamy aż lekko stężeje. Następnie smarujemy przekrojony biszkopt.Składniki na masę z mascarpone:1/2 kg sera mascarpone, schłodzonego5 łyżek cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z wanilii1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnejbarwnik pomarańczowy i czarnyWykonanie:Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z cukrem i ekstraktem a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Odłożyć 2 - 3 łyżki masy. Do większości masy dodać pomarańczowy barwnik i wymieszać. Do odłożonych 2 - 3 łyżek masy dodać czarny barwnik i wymieszać. Przełożony biszkopt grubo posmarować pomarańczową masą. Następnie czarną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć wzorki. Tort schłodzić.