Wykonanie
Mój syn dzisiaj kończy swoje pierwsze naste urodziny. Ponieważ ostatnio zapałał miłością do koszykówki postanowiłam przygotować właśnie taki tort. Miał być lekki i smaczny, dlatego też powstała wersja jogurtowa. Ładnych zdjęć niestety nie będzie, bo
tortu już nie ma.

Składniki na
biszkopt:8 jajponad szklanka
mąki pszennej2,5 łyżki
mąki ziemniaczanejpół szklanki
cukru1 łyżeczka
proszku do pieczeniaWykonanie:
Białka ubijamy z
cukrem, a następnie dodajmy po 1
żółtku nadal ubijając i delikatnie dodajemy
mąki wymieszane z
proszkiem do pieczenia.Przelewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia (wykładam dno, a boki smaruję
masłem i posypuję
bułką tartą). Pieczemy ok 40 minut w temperaturze 180 stopni.Używam blachy 26 cm.Składniki na masę
jogurtową:500 ml
jogurtu (użyłam
brzoskwiniowego Zott)1 łyżka
żelatyny (jeśli nie jest tak gorąco jak teraz można użyć nieco mniej)1 łyżeczka
pomarańczowego barwnika (opcjonalnie)Wykonanie:
Żelatynę zalewamy odrobiną gorącej
wody i mieszamy do rozpuszczenia.
Jogurt (w temperaturze pokojowej, inaczej
żelatyne zetnie się zbyt szybko i powstaną grudki) mieszamy z przestudzoną
żelatyną. Odtsawiamy aż lekko stężeje. Następnie smarujemy przekrojony
biszkopt.Składniki na masę z
mascarpone:1/2 kg
sera mascarpone, schłodzonego5 łyżek
cukru pudru1 łyżeczka ekstraktu z
wanilii1/2 szklanki
śmietanki kremowej 30%, bardzo zimnejbarwnik
pomarańczowy i czarnyWykonanie:
Ser mascarpone wymieszać (na niskich obrotach robotem) z
cukrem i ekstraktem a następnie z ubitą na bardzo sztywną pianę
śmietanką kremową (też robiłam to robotem). Odłożyć 2 - 3 łyżki masy. Do większości masy dodać
pomarańczowy barwnik i wymieszać. Do odłożonych 2 - 3 łyżek masy dodać czarny barwnik i wymieszać. Przełożony
biszkopt grubo posmarować
pomarańczową masą. Następnie czarną masę przełożyć do szprycy i wycisnąć wzorki. Tort schłodzić.