Wykonanie
Niesamowity smak, chociaż zupełnie nie wygląda. Troszkę jak szczawiowa, ale nie do końca. Polecam wszystkim odważnym miłośnikom nowych smaków. Przepis znaleziony w majowym wydaniu Kuchni i to już ostatnie mniszkowe danie w tym roku.
Składniki (na 2 talerze):3-4 solidne garście listków mniszka (młodego)50 g chudego
wędzonego boczkusól,
pieprz2
zmiemniaki lub 2 małe
cukinie (opcjonalnie)2 kromki zgrillowanego
razowego chleba natartego
czosnkiem100 g
startego sera gruyereWykonanie:Listki mniszka myjemy i gotujemy do miękkości w osolonej wodzie razem z pokrojonym w zapałkę
boczkiem. Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji, doprawiamy do smaku. Możemy dodać ugotowane
ziemniaki lub
cukinie i zmiksowań razem. Zgrillowane kromki
chleba kroimy na pół. Każdą połówkę wkładamy do głębokiego talerza, zalewamy zupą i posypujemy
serem./wydrukuj przepis/