Wykonanie
Dzisiaj miałam zdecydowanie dobry dzień - szczególnie, jeśli chodzi o gotowanie i wymyślanie nowych potraw. Obiad, który ugotowałam został zjedzony w moment i M. był niezadowolony, że już więcej nie ma:-) Puree z
cukinii jest pyszne, na pewno jeszcze nie raz zastąpi u nas tradycyjne ziemniaczane dodatki:)

Potrzebujemy:1/2 dużej
cukinii1 średniego
ziemniaka2 łyżki posiekanego
szczypiorkusól,
pieprz1 ząbek
czosnku2 łyżki gęstej, kwaśnej
śmietany (u mnie 18%)
Ziemniaka obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Gotujemy w osolonej wodzie (
wody musi być trochę więcej, gdyż za chwilę dodamy również
cukinię).
Cukinię myjemy, wydrążamy środek z pestkami i kroimy w małą kosteczkę. Gdy
ziemniak będzie już lekko "miękkawy" - dodajemy
cukinię i razem gotujemy aż wszystko będzie miękkie. Odcedzamy na sitku, pozostawiamy chwilę aż spłynie cała
woda.
Cukinię,
ziemniaka i
śmietanę miksujemy blenderem. Dodajemy
sól,
pieprz, oraz przeciśnięty przez praskę
czosnek.Całość posypujemy
szczypiorkiem.Smacznego!:)