Wykonanie
Zapiekanki to zawsze dobry pomysł , szczególnie , gdy wszyscy chcą jeść , a ja chcę np. popisać na blogu , a to danie wymaga tylko kilku chwil przygotowania , a
potem w piekarniku robi się samo 😉 Ta powstała , kiedy na obiad miały być kotlety mielone , a mi nie chciało się gotować
ziemniaków i gotować , a
potem smażyć z
boczkiem buraków do tego wszystkiego..więc wrzuciłam wszystko co istotne do jednego gara i powstała taka zapiekara , ze wszyscy wtrząchnęli ją szybciej od kotletów , co u nas w domu jest rzadkością 😉 Polecam , naprawdę fajna sprawa .
Składniki na 6 kokilek :4 duże
buraczki -surowe4
ziemniaki -duże , surowe6 plastrów
boczku wędzonego – najlepiej swojskiego lub kopconego1 łyżka
smalcu do natłuszczenia foremek
sól ,
pieprz ,
czosnek granulowany1 kostka bulionowa o smaku wędzonki
Buraczki obieramy ze skory i kroimy w cienkie plastry ( muszą być cienkie , żeby się dobrze upiekły ) ,
ziemniaki tak jak
buraki , obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki . Kokilki do pieczenia smarujemy od środka
smalcem , układamy w nich na przemian :
ziemniak,
burak,
ziemniak,
burak..itd.. warstwowo ( jak na zdjęciach ) , każda warstwę lekko soląc i pieprząc . Kostkę
bulionową rozprowadzamy w około 0,5 l wrzątku i wlewamy do kokilek z
ziemniakami i warzywami -nie mają tonąc , mają być tylko lekko podlane ( tak po 2-3 łyżki od zupy do każdej kokilki ) .Na wierzchu każdej układamy plaster
boczku i wsuwamy do piekarnika , pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 160 C , bez termoobiegu . Po tym czasie zapiekanki są gotowe , pyszne i aromatyczne ..doskonałe do mielonego i nie tylko . Gotowe …. 😉 Pozdrawiam .