ßßß
Składniki na 6 kokilek :4 duże buraczki -surowe4 ziemniaki -duże , surowe6 plastrów boczku wędzonego – najlepiej swojskiego lub kopconego1 łyżka smalcu do natłuszczenia foremeksól , pieprz , czosnek granulowany1 kostka bulionowa o smaku wędzonki
Buraczki obieramy ze skory i kroimy w cienkie plastry ( muszą być cienkie , żeby się dobrze upiekły ) , ziemniaki tak jak buraki , obieramy ze skóry i kroimy w cienkie plasterki . Kokilki do pieczenia smarujemy od środka smalcem , układamy w nich na przemian : ziemniak,burak,ziemniak,burak..itd.. warstwowo ( jak na zdjęciach ) , każda warstwę lekko soląc i pieprząc . Kostkę bulionową rozprowadzamy w około 0,5 l wrzątku i wlewamy do kokilek z ziemniakami i warzywami -nie mają tonąc , mają być tylko lekko podlane ( tak po 2-3 łyżki od zupy do każdej kokilki ) .Na wierzchu każdej układamy plaster boczku i wsuwamy do piekarnika , pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 160 C , bez termoobiegu . Po tym czasie zapiekanki są gotowe , pyszne i aromatyczne ..doskonałe do mielonego i nie tylko . Gotowe …. 😉 Pozdrawiam .