ßßß Cookit - przepis na Ciasto dyniowo-pomarańczowe

Ciasto dyniowo-pomarańczowe

nazwa

Wykonanie

Kiedy zobaczyłam je we wrześniu u Kasandry wiedziałam, że tej jesieni zagości u mnie. Kasandra napisała, że ma smak sernika i coś chyba w tym jest. Może nie tyle smak, co konsystencję. Bo w smaku wyraźnie czuć pomarańcze i dynię. A ponieważ jest to konsystencja sernika, to nie mogło się udać idealnie. Ciasto pękło mi po wystudzeniu, ale pisałam już w wielu miejscach, że mnie serniki nie lubią. Ja za to je lubię i to bardzo.
Składniki:
800 g dyni
100 ml kwaśnej śmietany
160 g białego cukru
2 czubate łyżki miodu
180 g maki kukurydzianej
4 jajka
2 łyżki ekstraktu waniliowego
2 pomarańcze
60 g masła
dodatkowo:
folia aluminiowa
Wykonanie:
Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować. Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać masło, ekstrakt waniliowy lub pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę. Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać cukier,miód i miksując dodawać po kolei śmietanę oraz ubite jajka na koniec dodać mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.
Podawać posypane delikatnie cukrem pudrem lub polane sosem custard
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2010/10/Ciasto-dyniowo-pomaranczowe.html