Wykonanie
Kiedy zobaczyłam je we wrześniu u Kasandry wiedziałam, że tej jesieni zagości u mnie. Kasandra napisała, że ma smak sernika i coś chyba w tym jest. Może nie tyle smak, co konsystencję. Bo w smaku wyraźnie czuć
pomarańcze i
dynię. A ponieważ jest to konsystencja sernika, to nie mogło się udać idealnie. Ciasto pękło mi po wystudzeniu, ale
pisałam już w wielu miejscach, że mnie serniki nie lubią. Ja za to je lubię i to bardzo.

Składniki:800 g dyni100 ml kwaśnej
śmietany160 g
białego cukru2 czubate łyżki
miodu180 g
maki kukurydzianej4
jajka2 łyżki ekstraktu
waniliowego2
pomarańcze60 g
masładodatkowo:folia aluminiowaWykonanie:
Dynie pokroić w kostkę, przełożyć do garnka następnie zetrzeć do niej skórkę z jednej
pomarańczy i wycisnąć sok. Dusić pod przykryciem aż zmięknie - zdjąć pokrywkę i odparować.
Dynię lekko przestudzić, do ciepłej dodać
masło, ekstrakt
waniliowy lub
pomarańczowy i zmiksować blenderem na jednolita masę.
Jajka ubić lekko w osobnej misce - i odstawić. Do dyni zetrzeć skórę z drugiej
pomarańczy i wycisnąć sok do dyni - wsypać
cukier,
miód i miksując dodawać po kolei
śmietanę oraz ubite
jajka na koniec dodać
mąkę i zmiksować. Ciasto wylać do formy wyłożonej folią aluminiową i piec w nagrzanym piekarniku 180 C ok 40- 50 minut. Gdy ciasto będzie się przypiekało przykryć folia aluminiową. Po upieczeniu uchylić piekarnik i przestudzić ciasto następnie wstawić do lodówki na noc.Podawać posypane delikatnie
cukrem pudrem lub polane sosem custard


/wydrukuj przepis/