ßßß

Składniki:300g maki150g masła80g cukru pudruduża łyżka śmietanyjajko1 kg rabarbaru150g brązowego cukrupomarańcz
Z mąki, jajka, śmietany, masła i cukru pudru zagniatamy kruche ciasto. Formujemy kulkę, zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Rabarbar dokładnie myjemy. Kroimy na 1cm kawałki.
Rabarbar mieszamy z brązowym cukrem, sokiem i skórką pomarańczową.
Odcinamy kawałek ciasta i odkładamy na bok. Resztę wałkujemy i wykładamy formę na tarte. Nakłuwamy widelcem.
Rabarbar przekładamy do formy wyłożonej ciastem.
Z odciętego kawałka wycinamy paski i tworzymy szachownicę na górze tarty. Pieczemy 1 godzinę w 180ºC.
Gotowe.
Smacznego.