Wykonanie
Dzisiaj święto
chleba, więc zmobilizowałam się i upiekłam. Przecież każdy kto chociaż raz upiekł sam w domu
chleb wie, że zaden sklepowy, piekarniany chlebek nie może się równać z domowym wypiekiem. Mam tylko nadzieję, że już niedługo nabiorę dostatecznie dużo odwagi żeby przygotować zakwas :)A przepis na ten chlebek znalazłam w "Successful baking"Składniki na 2 bochenki (lub 20
bułek)900 g
mąki pszennej (dałam 700 pszennej i 200 pszennej razowej)2 łyżeczki
soli50 g
margaryny (dałam
masło)2 saszetki
drożdży instant1 łyżka świeżo posiekanej mieszanki
ziół (dałam
bazylię) lub 1 łyżeczka
ziół suszonych450 ml letniego
mleka i
wody (wymieszane)1 małe
jajkoWykonanie:Przesiać
mąkę i
sól do miski.
Masło /
margarynę rozdrabniać palcami, aż powstaną grudki. Wmieszać
drożdże i
zioła. Dodać
mleko wymieszane z
wodą i wymieszać aż powstanie miekkie ciasto. Na oprószonej
mąką powierzchni wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować 2 bochenki i włożyć do 2 naoliwionych form (można podzielić na 20 częsci i ulepić 20
bułek. Ja zrobiłam jeden
chleb i 10
bułek). Formę lub blachę z
bułkami przyryć naoliwioną folią przylepną i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Nagrzać piekarnik na 220 stopni.
Jajko ubić z 2 łyżkami
wody i posmarować nim
chleb i
bułki.
Chleb piec przez 30- 35 minut, a bułeczki przez 10-15, aż zbrązowieją. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia./wydrukuj przepis/English Version:Ingredients:900 g strong white
flour2 tsp salt50 g soft-tub
margarine2 sachets easy blend dried yeast1 tbsp chopped fresh herbs or 1 tsp dried mixed herbs450 ml lukewarm milk and water, mixed1 small eggDirections:Sift the
flour and salt into a large mixing bowl. Rub in the
margarine with your fingertips until the mixture resembles
fine breadcrumbs. Stir in the yeast and fresh or dried herbs.Add milk and water and mix to form a soft dough. On a lightly floured sourface, knead for 10 minutes or until smooth and elastic. Shape into 2 loaves and put into 2 greased 900 g loaf
tins.Cover with oiled cling film and leave to rise in a warm place for 1 hour, or until doubled in size. Preheat the oven to 220C. Beat the egg with 2 tbsp water, then brush over the top of the loaves. Bake for 30-35 minutes, or until golden. Turn out onto a
wire track and leave to cool.You can use the same recipe to
make rolls. Mix and knead the dough as above. Divide the kneaded dough into 20 pieces and shape into rolls. Put onto greased baking sheets, spaced well apart. Cover with cling film and leave to rise in a warm place for 1 hour. Bake for 10- 15 minutes.