ßßß Cookit - przepis na Country Herb Bread - wiejski chleb z ziołami

Country Herb Bread - wiejski chleb z ziołami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj święto chleba, więc zmobilizowałam się i upiekłam. Przecież każdy kto chociaż raz upiekł sam w domu chleb wie, że zaden sklepowy, piekarniany chlebek nie może się równać z domowym wypiekiem. Mam tylko nadzieję, że już niedługo nabiorę dostatecznie dużo odwagi żeby przygotować zakwas :)
A przepis na ten chlebek znalazłam w "Successful baking"
Składniki na 2 bochenki (lub 20 bułek)
900 g mąki pszennej (dałam 700 pszennej i 200 pszennej razowej)
2 łyżeczki soli
50 g margaryny (dałam masło)
2 saszetki drożdży instant
1 łyżka świeżo posiekanej mieszanki ziół (dałam bazylię) lub 1 łyżeczka ziół suszonych
450 ml letniego mleka i wody (wymieszane)
1 małe jajko
Wykonanie:
Przesiać mąkę i sól do miski. Masło / margarynę rozdrabniać palcami, aż powstaną grudki. Wmieszać drożdże i zioła. Dodać mleko wymieszane z wodą i wymieszać aż powstanie miekkie ciasto. Na oprószonej mąką powierzchni wyrabiać ciasto przez około 10 minut aż będzie gładkie i elastyczne. Uformować 2 bochenki i włożyć do 2 naoliwionych form (można podzielić na 20 częsci i ulepić 20 bułek. Ja zrobiłam jeden chleb i 10 bułek). Formę lub blachę z bułkami przyryć naoliwioną folią przylepną i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. Nagrzać piekarnik na 220 stopni.
Jajko ubić z 2 łyżkami wody i posmarować nim chleb i bułki. Chleb piec przez 30- 35 minut, a bułeczki przez 10-15, aż zbrązowieją. Wyłożyć na kratkę do ostygnięcia.
/wydrukuj przepis/
English Version:
Ingredients:
900 g strong white flour
2 tsp salt
50 g soft-tub margarine
2 sachets easy blend dried yeast
1 tbsp chopped fresh herbs or 1 tsp dried mixed herbs
450 ml lukewarm milk and water, mixed
1 small egg
Directions:
Sift the flour and salt into a large mixing bowl. Rub in the margarine with your fingertips until the mixture resembles fine breadcrumbs. Stir in the yeast and fresh or dried herbs.
Add milk and water and mix to form a soft dough. On a lightly floured sourface, knead for 10 minutes or until smooth and elastic. Shape into 2 loaves and put into 2 greased 900 g loaf tins.
Cover with oiled cling film and leave to rise in a warm place for 1 hour, or until doubled in size. Preheat the oven to 220C. Beat the egg with 2 tbsp water, then brush over the top of the loaves. Bake for 30-35 minutes, or until golden. Turn out onto a wire track and leave to cool.
You can use the same recipe to make rolls. Mix and knead the dough as above. Divide the kneaded dough into 20 pieces and shape into rolls. Put onto greased baking sheets, spaced well apart. Cover with cling film and leave to rise in a warm place for 1 hour. Bake for 10- 15 minutes.
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2009/10/Country-Herb-Bread-wiejski-chleb-z-ziolami.html