Wykonanie
Szybki wpis bo czasu nie mam za dużo. Ale musiałam się pochwalić. Po raz drugi zrobiłam
szparagi (pierwszy raz był jakieś 6 lat temu - totalna porażka). Tym razem zdecydowane zwycięstwo. Posmakowały mi straszliwie i bardzo się cieszę. Przepis znalazłam w "Kuchni z bukietem przypraw". Smak
śmietany z
przyprawami niesamowity, nie do opisania, no i do tego jeszcze
szparagi. Pochłonęłam wczoraj przed obiadem, no ale przecież to przystawka.Przepis w ramach akcji zwegowanych
szparagi w kuchni .Składniki:800 g
zielonych szparagówsok z 1/2 zielonej
cytryny (dałam zwykłą)1/2 łyżeczki ziaren
kolendry1/2 łyżeczki
pieprzu syczuańskiego (nie miałam, dałam czarny ziarnisty, chociaż wiem że to inny smak - może ktoś wie gdzie to dostać?)1/2 łyżeczki
kminu rzymskiego1/2 łyżeczki
gorczycy200 ml
smietanki1 łyżka grubej
solidrobna
sól, świeżo zmielony
pieprzWykonanie:
Szparagi obrać. wszystkie
przyprawy włożyć na patelnię o grubym dnie. Uprażyć na sucho aż staną się lekko brązowe. Przełozyć do miksera i 10 s miksować.Zagotować
śmietankę z
przyprawami. Odparować przez 2 min, dodać
sok z cytryny, posoić i popieprzyć (ja pominęłam). Przecedzić przez sito.Zagotować
wodę z grubą
solą. Wrzucić
szparagi i gotować 5 minut. Odcedzić, pokroić
szparagi na kawałki długości 3 cm. Na każdym talerzu ułożyć
szparagi i polać sosem. Podawać natychmiast.

/wydrukuj przepis/