Wykonanie

Korzenne
matiasy moczyłam w
mleku przez 2-3 godziny.Następnie dokładnie osuszyłampapierowymi ręcznikami.
Rybę pokroiłam w dzwonka.Do moździerza wsypałamłyżkę czarnego ziarnistego
pieprzu,pięć ziaren
ziela angielskiego,pół łyżeczki
gorczycy, i łyżeczkę ziarenek
kolendry.
Przyprawy dokładnie rozdrobniłam.
Cebulę czerwoną i białą pokroiłam w piórka,
paprykę pomarańczową i czerwoną umyłam, wyjęłam gniazda nasienne,miąższ pokroiłam w cienkie paseczki.W salaterce układałam: warstwę
cebuli i
papryki, na to warstwę
śledzi i
przyprawy.W tej kolejności aż do wyczerpania składników.Każdą warstwę skrapiałam
octem i dużą ilością
oliwy.Przekąska dojrzewała w lodówce kilka godzin, choć najsmaczniejsza jestdopiero po dwóch,
trzech dniach.:)