Wykonanie
Szparagi i
makaron to cudne połączenie pod warunkiem, że lubicie jedno i drugie. Ja lubię, więc połączyć musiałam. Wymyśliłam sobie
biały sos. Troszkę się go bałam, ale o dziwo nie zwarzył się i smakował wspaniale .

Składniki (na 2 porcje):pół pęczka
szparagów1 szklanka
śmietanki1
jajko4 łyżki startego
żółtego serapo pół łyżeczki
kolendy, kuminu,
gorczycysól,
pieprzmakaron spaghetti (u mnie
razowy)Wykonanie:
Przyprawy prażymy na gorącej patelni a następnie tłuczemy w moździerzu (lub mielimy młynkiem). Gotujemy
makaron al dente.
Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i gotujemy na parze (lub w specjalnym garnku).
Śmietanę,
starty ser i rozbełtane
jajko podgrzewamy cały czas mieszając. Doprawiamy
solą i
pieprzem oraz częścią uprażonych przypraw. Ugotowany
makaron wrzucamy do podgrzanej
śmietany i mieszamy. Dorzucamy pokrojone na kawałki ugotowane
szparagi (część główek możemy zostawić do dekoracji) i ponownie mieszamy. Podajemy natychmiast posypane resztą przypraw.

/wydrukuj przepis/