Wykonanie

Z zup kremów najbardziej lubię krem z
brokuł. Tym razem, dla podkreślenia smaku dodałam
cukinię. Zupa jest prosta w przygotowaniu, a do tego bardzo pożywna, zdrowa i smaczna. Krem najlepiej smakuje z
groszkiem ptysiowym.Dla 3 osób:1
brokuł1
cukiniawłoszczyzna (
marchewka,
pietruszka,
seler1/3 szklanka
śmietany (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
gałka muszkatołowaWarzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy 1 litrem wrzącej
wody i gotujemy
wywar (około 30 minut). Po ugotowaniu
wywar przecedzamy, a warzywa możemy wykorzystać do sałatki jarzynowej.
Brokuły opłukujemy, dzielimy na różyczki.
Cukinię obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy do
wywaru i wszystko gotujemy około 15 minut, aż warzywa będą miękkie. Całość miksujemy. Na koniec dodajemy
śmietanę i zagotowujemy. Doprawiamy
solą,
pieprzem i
gałką muszkatołową. Podajemy z
groszkiem ptysiowym.Smacznego!Zapraszam do polubienia mojej strony na Facebook'u