Wykonanie
Na patyczkach w tym roku były u mnie grillowane cherry
pomidory, które obrodziły w moim ogródku. Do tych
pomidorowych szaszłyków wegańskich kupiłam jednak kolorowe
pomidory na targu. Zaczarowały mnie swoją urodą i różnorodnością. Przygotowuje się je szybko i prosto. Świetnie uzupełniają zestaw potraw grillowych, można je też podać na grzance z kozim
twarogiem i
miodem.
Ostatnio rozgryzłam co mnie tak urzeka w zapraszaniu znajomych na grilla. Pokręcę się trochę przygotowując marynaty, nawlekając
mięsa i warzywa na patyczki, wymieszam
sałaty, podam garnek pieczonych
ziemniaków albo pokroję
pieczywo i tyle :) Reszta należy do facetów, a ja włączam trochę swingu, kręcę obcasem popijając różową
sangrię i czekam, aż panowie podadzą do stołu. A taki swing to naprawdę cudnie brzmi, na przykład Lionel Hampton" i "I Don't Mean a Thing", posłuchajcie...
Pomidory pieczone i grillowane, podobnie jak
papryka, pod wpływem powolnego oddawania wilgoci nabierają nieziemskiej
słodyczy. Tym razem jednak pomagam im osiągnąć wyżyny smaku przygotowując prostą, acz aromatyczną marynatę, w której wypada im poleżeć minimum 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Słodkie, soczyste, wyśmienite grillowane
pomidory cherry pięknie się prezentują na patyczkach szaszłykowych, dzięki nim również łatwiej je przewracać na grillu.spora miska kolorowych małych
pomidorków100ml
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku starte na tarcelistki oberwane z pęczka
tymianku1 łyżka
sosu Worchestershire1 łyżeczka
cukru demerara1/2 łyżeczki
soliszczypta mielonych
płatków chilli - ilość wg uznania
Pomidorki umyj i każdy ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką.Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty i zalej nią
pomidory - odstaw na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.Namocz w wodzie przez 30 minut patyczki do szaszłyków. Nadziewaj
pomidorki na patyczki po kilka sztuk. Grilluj tuż przed podaniem, na niezbyt gorącym grillu. Podawaj na patyczkach lub wyłóż na grzankę z kozim
twarogiem i polej strużką
miodu. Pyyycha!