ßßß Cookit - przepis na Grillowane cherry pomidory

Grillowane cherry pomidory

nazwa

Wykonanie

Na patyczkach w tym roku były u mnie grillowane cherry pomidory, które obrodziły w moim ogródku. Do tych pomidorowych szaszłyków wegańskich kupiłam jednak kolorowe pomidory na targu. Zaczarowały mnie swoją urodą i różnorodnością. Przygotowuje się je szybko i prosto. Świetnie uzupełniają zestaw potraw grillowych, można je też podać na grzance z kozim twarogiem i miodem.
Ostatnio rozgryzłam co mnie tak urzeka w zapraszaniu znajomych na grilla. Pokręcę się trochę przygotowując marynaty, nawlekając mięsa i warzywa na patyczki, wymieszam sałaty, podam garnek pieczonych ziemniaków albo pokroję pieczywo i tyle :) Reszta należy do facetów, a ja włączam trochę swingu, kręcę obcasem popijając różową sangrię i czekam, aż panowie podadzą do stołu. A taki swing to naprawdę cudnie brzmi, na przykład Lionel Hampton" i "I Don't Mean a Thing", posłuchajcie...
Pomidory pieczone i grillowane, podobnie jak papryka, pod wpływem powolnego oddawania wilgoci nabierają nieziemskiej słodyczy. Tym razem jednak pomagam im osiągnąć wyżyny smaku przygotowując prostą, acz aromatyczną marynatę, w której wypada im poleżeć minimum 3-4 godziny, a najlepiej przez całą noc.
Słodkie, soczyste, wyśmienite grillowane pomidory cherry pięknie się prezentują na patyczkach szaszłykowych, dzięki nim również łatwiej je przewracać na grillu.
spora miska kolorowych małych pomidorków
100ml oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku starte na tarce
listki oberwane z pęczka tymianku
1 łyżka sosu Worchestershire
1 łyżeczka cukru demerara
1/2 łyżeczki soli
szczypta mielonych płatków chilli - ilość wg uznania
Pomidorki umyj i każdy ponakłuwaj w kilku miejscach wykałaczką.
Wymieszaj w misce wszystkie składniki marynaty i zalej nią pomidory - odstaw na minimum 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Namocz w wodzie przez 30 minut patyczki do szaszłyków. Nadziewaj pomidorki na patyczki po kilka sztuk. Grilluj tuż przed podaniem, na niezbyt gorącym grillu. Podawaj na patyczkach lub wyłóż na grzankę z kozim twarogiem i polej strużką miodu. Pyyycha!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/08/grillowane-cherry-pomidory.html