Wykonanie
Na targu
młode jabłka już gadają. Ja wiem, że
maliny, że
wiśnie, że
agrest, co na wagę złota w tym roku. Ja rozumiem
brzoskwinie,
morele, a nawet
czereśnie, które obrodziły ogromne, piękne i kuszące. Cóż z tego, gdy
jabłka mnie zaczarowały - śliczne, delikatne, odmiany Early Geneva, jak zapewniał mnie sadownik. Będzie szarlotka, słyszycie to? s.z.a.r.l.o.t.k.a w środku lata! ale dziś najprostsza i najszybsza - szarlotka sypana z
jagodami .

I jeszcze muzyczna, lipcowa szarlotka -
Nina Nesbitt "The Apple Tree", bo letnie szarlotki są tak samo radosne jak ta jabłonka od
Niny, posłuchajcie...Nie spodziewałam się, że w tym roku nie wytrzymam z szarlotkami do września. Ale sami zobaczcie jaka to fajna szarlotka - szybciutka, bardzo soczysta i wilgotna, pełna lipcowych
jabłek i czarnych leśnych
jagód . Sama woła - upiecz mnie :)

To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną - piaskową, który już podawałam na blogu. Tym razem zamieniłam częściowo
jabłka na
jagody i uprościłam go do zaledwie kilku słów. Żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z
jagodami . Upieczecie?

1 kg
młodych lipcowych
jabłek - obierz i wyszypułkuj20-30g
cukru pudru1 szklanka = 200g
czarnych jagód1 szklanka = 200g
mąki pszennej1 szklanka = 250g
kaszy manny1/2 szklanki = 150g
cukru demerara (lub mniej)1 kostka = 200g najlepszego
masła (tak naprawdę to 150g wystarcza :))- wymieszaj starte
jabłka z pudrem i
jagodami- wymieszaj razem
mąkę,
kaszę i
cukier demerara- układaj w blaszce (średnicy 21cm) warstwami: sypkie -
owoce - sypkie -
owoce - sypkie, a na wierzchu ułóż
masło w wiórkachPiecz 60-80 min w temperaturze 160°C i gotowe.Miłego letniego szarlotkowania!