ßßß Cookit - przepis na Letnia szarlotka z jagodami

Letnia szarlotka z jagodami

nazwa

Wykonanie

Na targu młode jabłka już gadają. Ja wiem, że maliny, że wiśnie, że agrest, co na wagę złota w tym roku. Ja rozumiem brzoskwinie, morele, a nawet czereśnie, które obrodziły ogromne, piękne i kuszące. Cóż z tego, gdy jabłka mnie zaczarowały - śliczne, delikatne, odmiany Early Geneva, jak zapewniał mnie sadownik. Będzie szarlotka, słyszycie to? s.z.a.r.l.o.t.k.a w środku lata! ale dziś najprostsza i najszybsza - szarlotka sypana z jagodami .
I jeszcze muzyczna, lipcowa szarlotka - Nina Nesbitt "The Apple Tree", bo letnie szarlotki są tak samo radosne jak ta jabłonka od Niny, posłuchajcie...
Nie spodziewałam się, że w tym roku nie wytrzymam z szarlotkami do września. Ale sami zobaczcie jaka to fajna szarlotka - szybciutka, bardzo soczysta i wilgotna, pełna lipcowych jabłek i czarnych leśnych jagód . Sama woła - upiecz mnie :)
To przepis na klasyczną szarlotkę sypaną - piaskową, który już podawałam na blogu. Tym razem zamieniłam częściowo jabłka na jagody i uprościłam go do zaledwie kilku słów. Żeby bardziej się chciało, żeby łatwiej czytało i szybciej piekło lipcową szarlotkę sypaną z jagodami . Upieczecie?
1 kg młodych lipcowych jabłek - obierz i wyszypułkuj
20-30g cukru pudru
1 szklanka = 200g czarnych jagód
1 szklanka = 200g mąki pszennej
1 szklanka = 250g kaszy manny
1/2 szklanki = 150g cukru demerara (lub mniej)
1 kostka = 200g najlepszego masła (tak naprawdę to 150g wystarcza :))
- wymieszaj starte jabłka z pudrem i jagodami
- wymieszaj razem mąkę, kaszę i cukier demerara
- układaj w blaszce (średnicy 21cm) warstwami: sypkie - owoce - sypkie - owoce - sypkie, a na wierzchu ułóż masło w wiórkach
Piecz 60-80 min w temperaturze 160°C i gotowe.
Miłego letniego szarlotkowania!
Źródło:http://www.chillibite.pl/2013/07/letnia-szarlotka-sypana-z-jagodami.html