ßßß
(ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka kaszy manny1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.


