ßßß Cookit - przepis na Jabłecznik sypany

Jabłecznik sypany

nazwa

Wykonanie

Jabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre.
(ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe)
1 szklanka mąki pszennej
1 szklanka kaszy manny
1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 kg jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)
180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)
1. Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.
2. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.
3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.
4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników, jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.
5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2015/02/jabecznik-sypany.html