Wykonanie
Jabłecznik sypany lub też szarlotka sypana to bardzo popularny przepis, który po prostu trzeba wypróbować. :-) To ciasto nie może się nie udać. Nie rośnie, więc nie opada. Żadnego zagniatania, miksowania. Na ciepło (kiedy ostygnie można podgrzać w mikrofalówce), z
lodami smakuje najlepiej, ale wyciągnięte z lodówki też jest dobre.

(ciasto zrobiłam w tortownicy o średnicy 21cm, można w większej, będzie niższe)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny1/2 szklanka
cukru, u mnie
ksylitol od Skworcu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia1,5 kg
jabłek (po obraniu i usunięciu gniazd nasiennych zostaje około 1 kg)180g
masła (z lodówki lub zamrażalnika)1.
Mąkę,
kaszę,
cukier i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.2.
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem.4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników,
jabłka, 1/3 suchych składników,
jabłka, 1/3 suchych składników. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde
masło.5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.



