Wykonanie
Moja wersja ciasta sypanego, która powstała przy okazji pieczenia jabłecznika. Okazało się, że w wersji
kakaowej,
gruszkami smakuje równie dobrze. :-) Ciasto jest niskie, bo piekłam je z połowy porcji, w standardowej wersji na pewno będzie wyższe.

(ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę)1 szklanka
mąki pszennej1 szklanka
kaszy manny1/2 szklanka
cukru, u mnie
ksylitol od Skworcu1,5 łyżeczki
proszku do pieczenia3 czubate łyżeczki
kakao1kg
gruszek (po obraniu zostaje mniej)180g
masła (z lodówki lub zamrażalnika)1.
Mąkę,
kaszę,
cukier,
kakao i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.2.
Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy
masłem.4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników,
gruszki, 1/3 suchych składników,
gruszki, 1/3 suchych składników. Jeśli
gruszki puszczą dużo soku, nie przelewamy go do tortownicy. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde
masło.5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.



