ßßß
(ciasto zrobiłam w tortownicy 18cm, z 1/2 składników, podaję przepis na standardową tortownicę)1 szklanka mąki pszennej1 szklanka kaszy manny1/2 szklanka cukru, u mnie ksylitol od Skworcu1,5 łyżeczki proszku do pieczenia3 czubate łyżeczki kakao1kg gruszek (po obraniu zostaje mniej)180g masła (z lodówki lub zamrażalnika)1. Mąkę, kaszę, cukier, kakao i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. Dzielimy na 3 równe części.2. Gruszki obieramy, usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na grubych oczkach tarki.3. Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem.4. Na tortownicę układamy kolejno: 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników, gruszki, 1/3 suchych składników. Jeśli gruszki puszczą dużo soku, nie przelewamy go do tortownicy. Na wierzch na grubych oczkach tarki ścieramy twarde masło.5. Pieczemy w temperaturze 180 stopni, przez godzinę.


