Wykonanie
Przepis na tę szarlotkę jest z wielu względów nietypowy. Nie zawiera
jajek, robi się go "na sucho", czyli rozsypuje się suche składniki, gdzie jednym z nim jest
kaszka manna. Sama byłam zdziwiona tym przepisem. Ale najpierw dostałam to ciasto do spróbowania od koleżanki z pracy (a smak ma wyśmienity), a dopiero
potem przepis, dlatego odważyłam się je spróbować. I nie żałuję! Wygląda na to, że w smaku dorównuje Zmyślonemu jabłecznikowi .

Składniki:- 2 szklanki
mąki pszennej,- 2 szklanki
kaszki manny,- 1 i 3/4 szklanki
cukru,- 3 łyżeczki
proszku do pieczenia,- 20 dag
masła,- 120 dag masy szarlotkowej (1,5 dużego słoika). Ja wykorzystałam
jabłka z
cukrem i
cynamonem zrobione przez siebie i zaprawione (przepis). Można użyć gotowej masy szarlotkowej lub zetrzeć na tarce 2,5 kg
jabłek ze skórką i wymieszać je z 2 łyżeczkami
cynamonu oraz 3 łyżeczkami
cukru.Sposób wykonania:Suche składniki, czyli
mąkę,
cukier,
kaszkę manną i
proszek do pieczenia mieszamy ze sobą i dzielimy na trzy równe części. Jedną część rozsypujemy równomiernie na prostokątną blachę (24x40 cm) wysmarowaną
masłem i obsypaną
kaszką manną. Na nią wykładamy połowę
jabłek. Następnie rozsypujemy drugą część suchego i znów
jabłka. Na koniec sypiemy trzecią, ostatnią część suchego. Na nią równomiernie rozkładamy cienkie plasterki zimnego
masła. Można również posypać wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie użyłam, gdyż nie lubię
kokosu.Ciasto pieczemy w temperaturze 180°C przez 60 minut.
