Wykonanie
Miałam małe 20-ścia lat. Soczyście zielony, ultrakrótki kostium, druga praca, wieczorne melanże po wysłaniu kolejnego numeru tygodnika do drukarni. Tu fotoedytor, tam dziennikarz, grafik ze skrętem, -nastu współpracowników i oto mała klitka na Powiślu przemieniała się w najbardziej odjechany klub z wyczesanymi
drinkami. Tym razem David, nasz fotograf, na 32 metrach kwadratowych swojej rezydencji gościł niemal 30stkę
młodych, zdolnych, spragnionych życia. Świat się właśnie przemienił, a przynajmniej jego polska rzeczywistość, Kluska właśnie debiutował z Optimusem na giełdzie (jeszcze nie wiedział, że 15 lat później będzie pasał owce i robił PrawdziweJedzenie). Ktoś kiwał się przy s.t.e.r.e.o, ktoś zmieniał kasety, guacamole z deptanego z
fixem avocado,
wino z byczej
krwi, kilka oszronionych butelek kultowego EB, a David otwierał drzwiczki zamrażalnika w lodówce i wyciągał kilka czarnych i przezroczystych fiolek po filmach - c'mon guys - żelowe stożki w kosmicznych kolorach gładko prześlizgiwały się w przełykach.Ścia lat później mam piękną formę, butelkę prosecco i bukiet
rabarbaru - wczorajsze wspomnienie - dzisiejsza melanż z pieczonego
rabarbaru i prosecco .
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2012_slash_06_slash_melanz-rabarbaru-z-prosecco/l/1067771663.jpg)
Czytam właśnie "Drugi oddech" Philippe Pozzo di Borgo, wypełnia mnie muzyka z fenomenalnego filmu, który tak emanował emocjami, jak bardzo emocjonalna jest książka. 20 lat temu byłam na innym krańcu życia. Pozzo też...Wtedy kolorowe
galaretki robione na Wyborowej zamiast
wody - we wszystkich kolorach tęczy, łykane z fiolek po filmach Davida. Dziś elegancka forma z pomysłu Nigelli, emocje podobne, wspomnień całe mnóstwo. Absolutnie nie podawajcie nieletnim dzieciom. Koniecznie polećcie dorosłemu potomstwu, fiolek po filmach* poszukajcie na strychu.
![](/Data/Images/www.chillibite.pl\2012_slash_06_slash_melanz-rabarbaru-z-prosecco/l/459470920.jpg)
1kg
rabarbaru350g
cukru500ml
wodyskórka i sok z 2 niewoskowanych
pomarańczybutelka prosecco15 listków
żelatynyRabarbaru nie obieraj, umyj, pokrój na mniejsze kawałki i przełóż na blachę do pieczenia. Zasyp
cukrem, dodaj
wodę, sok i skórkę z
pomarańczy. Blachę okryj folią alu i wstaw do rozgrzanego do 190 ° C pieca. Piecz około godziny, wystudź, przełóż całość na sito i pozostaw do całkowitego odsączenia. Przelej wytworzony sok do dzbanka i uzupełnij prosecco do 1,5 litra objętości (resztę prosecco wypij do deseru).
Żelatynę namocz w zimnej wodzie, a
potem rozpuść w 1/2 szklanki rozgrzanego płynu. Dokładniej rozmieszaj i dodaj do dzbanka.Wysmaruj foremkę do
galaretki olejem z pestek
winogron i odstaw na min 8 godzin do lodówki. Podawaj na paterze z ulubionymi
owocami.Podawaj tylko dorosłym.Nie prowadź auta po zjedzeniu.Przeczytaj "Drugi oddech" .Obejrzyj "Nietykalnych" .W komentarzu podziel się ze mną swoimi wspomnieniami :)* my wówczas rozrabialiśmy dowolną
galaretkę owocową "z proszku"
wódką Wyborową, rozlewaliśmy do fiolek po filmach, ogrzewaliśmy w dłoniach i łykaliśmy przy świetle lodówki ... grzało...