Wykonanie
W zasadzie nic specjalnego, i przepis to z tego kiepski, więc to raczej taki "pomysł na". Teraz sezon
rabarbarowy, więc zamiast pić słodzone, sklepowe
soki może warto sobie ugotować coś swojego ;) Do kompotu równie dobrze można dodać innych
owoców -
jabłek,
porzeczek,
truskawek, czego tylko dusza zapragnie. Można osłodzić
cukrem waniliowym, albo dosypać
cynamonu.Składniki:
Rabarbar - spory pęczek
WodaDowolne inne
owoce które chcemy dorzucić
CukierKoszt: 3złCzas wykonania: Dość szybki, gdyby nie obieranie
rabarbaru.Wykonanie:
Rabarbar myjemy, odcinamy końcówki. Obieramy go ze skóry, co jest zajęciem dość żmudnym, ale przy odrobinie wprawy nie takim strasznym. Siekamy go na centymetrowe kawałki, wrzucamy do garnka. Zalewamy ok. 1,5-2l przefiltrowanej
wody, nastawiamy ogień na niewielki, czekamy aż się zagotuje. Jeżeli mamy ochotę to dosładzamy do smaku. W zależności od preferencji można pić od razu taki z garnka, albo odsączyć - ja przefiltrowałam przez sitko, i zostawiłam niesłodzony, bo lubię takie kwaśne
napoje.