Wykonanie
Najważniejsze - ta
kaczka jest dietetyczna! Tylko zależy jaką kto ma dietę ;) A to danie wystąpiło w programie o diecie dla pewnego sympatycznego młodzieńca, który chciał nabrać masy i
mięśni. A zatem umówmy się, że
kaczka JEST dietetyczna (proszę nie czytać poprzedniego zdania zbyt dokładnie, kalorie to taka przereklamowana sprawa - smak, smak się liczy!), na pewno jest pyszna, soczysta, aromatyczna, ma rewelacyjnie chrupiąca skórkę i w
sumie prosta do zrobienia. Najbardziej lubimy ją wysmażoną "średnio", czyli właśnie soczystą, wilgotną w środku. Podaj ją z czym chcesz, ale najlepiej z grillowanymi
szparagami lub innymi młodymi warzywami. Ja w tej
kaczce po prostu się zakochałam. Naprawdę śmiało możesz ją podać przy jakiejś uroczystej okazji, z pewnością zasługuję na nazwę "danie wykwintne".

Sos
daktylowy jest obłędny w smaku, uch... przepraszam lekki ślinotok jak to piszę. Oczywiście nie musisz do
kaczki podawać tego sosu, ale jeśli już zdecydujesz się nań, kup duże, jędrne,
suszone daktyle na wagę. Pamiętam jak Witek się nimi zachwycał - cudnie pachną i są nieporównywalne do małych suszonych, ocukrzonych sprzedawanych na tackach. Te mają być duże! Można je kupić np. w
Bomi. Na małych, zwykłych daktylach nie warto go robić. Wtedy wystarczą fajne warzywa albo grillowana polenta.2 piersi
kaczki ze skórą - kup świeże lub mrożone1
cytrynasól,
pieprzoliwa z oliwekotarta skórka z ½
cytrynykilka gałązek świeżego
tymiankuzielone i białe
szparagiPiersi oczyść i lekko natnij skórę w kratkę.
Skrop oliwą z oliwek, oprósz
solą,
pieprzem, otartą
skórką z cytryny oraz gałązkami
tymianku. Odstaw na noc do marynowania. Zamarynowane piersi smaż ok. 15 min. na patelni bez tłuszczu do zrumienienia, zaczynając od strony ze skórą. Pilnuj, by
mięso pozostało soczyste. Przed podaniem kroimy pierś w plastry.
Szparagi obierz, zamarynuj w
oliwie z
chilli i grilluj na patelni grillowej.sos
daktylowy2 łyżki
cukru1 kieliszek półsłodkiego
czerwonego wina60ml
octu balsamicznego200g
suszonych daktyliNa patelnię wysyp
cukier i bez mieszania pozwól by zamienił się w karmel. Zalej
winem i dodaj
daktyle. Gotuj ok. 3-4 min., dopraw
octem balsamicznym (uwaga mogą buchnąć opary
octu, więc nie pochylaj się za mocno nad patelnią),
solą i
pieprzem. Gotuj aż sos zgęstnieje.A
potem rozkoszuj się, zajadaj, mlaskaj i mrucz - wszystko zostanie wybaczone :)© Witek Iwański

Ale ale - nie zapomnijcie o
winie do tej pysznej
kaczki - o jakie
wino woła to fantastyczne danie? podpowiadają redaktorzy Magazynu
Wino - poczytajcie .