Wykonanie
Na początku XX wieku,
kaczki często gościły na
polskich stołach. Znajdziemy wiele przepisów wytwornych i skomplikowanych, np. na
kaczki faszerowane z sosem
truflowym lub maderowym czy
kaczkę duszona z
oliwkami. Jednym z prostych przepisów jest
kaczka duszona na
czerwonym winie, którą znalazłam w książce
Marii Ochorowicz-Monatowej "Uniwersalna Książka Kucharska" z 1910 roku.
fot. Joanna Krzewińska, Królestwo garówSkładniki:1
kaczka,
sól,250 ml
czerwonego wina,sok z 1/2
cytryny,skórka otarta z 1
cytryny,
cukierW oryginalnym przepisie jest jeszcze
masło do obsmażania
kaczki i
mąka do zagęszczenia sosu. Ja smażę na wytopionym z
kaczki tłuszczu, no i nie dodaję
mąki, sos zagęszczam przez odparowanie go.
Kaczkę należy dokładnie umyć i osuszyć. Odciąć kuper, końcówki skrzydełek i szyję. Usunąć tłuszcz, który należy stopić. Ułożyć
kaczkę na grzbiecie i mocno nacisnąć mostek.
Kaczkę można dusić w garnku z grubym dnem lub w gęsiarce. Na dno garnka wlać dwie łyżki stopionego tłuszczu (resztę można zużyć do smażenia, duszenia innych
mięs), włożyć
kaczkę i ustawić na ogniu. Powoli będzie wytapiał się tłuszcz, po 20 minutach odwrócić
kaczkę i powoli smażyć kolejne 15 minut. Po tym czasie zlać wytopiony tłuszcz (w oryginalnym przepisie, tłuszczu się nie wylewa), odwrócić
kaczkę, wlać
wino.
Kaczkę dusić, po przykryciem, do miękkości. Gdy będzie już prawie miękka wlać
sok z cytryny, dodać
skórkę cytrynową i
cukier do smaku.Miękką już
kaczkę wyjąć, trzymać w cieple. Sos zagęścić przez odparowanie.
fot. Joanna Krzewińska / Królestwo garów
Szuka nowych smaków, kombinacji przypraw i produktów. Używa tylko naturalnych przypraw i świeżych
ziół. Zaczytuje się w przepisach kuchni polskiej (choć nie tylko), ale stara się je odświeżyć i urozmaicić... wrócić do korzeni i troszkę "odchudzić".- Polska kuchnia to kuchnia pełna
ziół, przypraw, aromatów... To nie tylko
schabowy z
kapustą. Niektóre przepisy sprzed ponad 100 lat zaskakują swoją finezją i fantazją autora -
mówi autorka bloga kulinarnego krolestwogarow.pl .przepisGazeta.pl > Ugotuj.to Ze Smakiem > Joanna Krzewińska