Wykonanie
T ak jak Zając wczoraj pisał, cierpimy na chroniczny brak czasu spowodowany kiepską organizacją. Co ja poradzę na to, że siadam o godzinie 9 . 00 na 5 minutek do komputera i tylko patrzeć, a już jest 12 . 00 ... Oczywiście podobnie było i dzisiaj, z tym, że akurat dziś czekało mnie bardzo odpowiedzialne zadanie. Mianowicie musiałam iść z moim chomikiem - staruszkiem do weta bo kichał, kaszlał, no po prostu się przeziębił. Już rano gdy poinformowałam o tym Stefana ( chomika ma się rozumieć, niech się zwierzę umyje, w końcu do lekarza idzie ) od razu zaczął wyglądać lepiej. Jednak wzięłam go pod pachę i pomaszerowałam. Jak się łatwo domyśleć, u lekarki nastąpiło cudowne ozdrowienie zwieńczone ugryzieniem Pani weterynarz w palec krótko po moich zapewnieniach, że chomik gryzie tylko mamę... wstydu mi narobił i tyle. Ponieważ całe przedsięwzięcie wymagało trochę czasu, to obiad musiał być robiony w biegu. Aby zaoszczędzić czasu, zrobiłam surówkę, którą wszyscy w domu lubią, a której łączny czas przygotowania to góra 15 minut.Skład:1 nieduża główka
kapusty pekińskiej2
papryki ( ja dałam czerwoną i żółtą )2 łyżki stołowe
cukru1
cytryna ( można zastąpić kwaskiem
cytrynowym )3/4 szklanki letniej
wodysólPrzygotowanie:Warzywa oczyszczamy ( pekinkę ze zwiędłych liści,
paprykę z gniazd nasiennych ) i myjemy.
Kapustę szatkujemy, zaś
paprykę kroimy w cieniutkie paseczki. Solimy całość wedle uznania i odstawiamy na chwilę, aby wszystko lekko zmiękło.
Cukier rozpuszczamy w wodzie, dodajemy sok wyciśnięty z
cytryny ( jeśli uznacie, że jest zbyt kwaśne można jeszcze dosłodzić ) i polewamy miksturą pokrojone warzywa.Mieszamy i gotowe !Plusem tej surówki jest to, że składniki można dostać przez okrągły rok a dodatkowo pasuje do większości potraw :)
Kaczka