ßßß
mały pęczek zielonych szparagówok. 10 liści czosnku niedźwiedziegospora garść świeżych liści bazylii100ml białego wina500ml delikatnego bulionu drobiowegooliwa z oliwek2 łyżki masłagrecki jogurt lub parmezansól, pieprzSzparagi oczyść z łusek i pokrój dość drobno pozostawiając kilka ładnych główek. Do garnka o grubym dnie wlej 2 łyżki oliwy, dodaj łyżkę masła, wrzuć pokrojone szparagi i podduś na małym ogniu przez ok 10 minut. Wlej wino i jeszcze chwilę duś razem. Dodaj gorący bulion i gotuj ok 15 minut. Dodaj pokrojone liście czosnku niedźwiedziego i gotuj kolejne 5 minut. W tym momencie możesz na garnku położyć kratkę (np. taką od smażenia) i nad gotującą się zupą ugotować na parze pod przykryciem odłożone główki szparagów. Zestaw całość z ognia, dodaj posiekane liście bazylii i wszystko dokładnie zmiksuj. Przetrzyj starannie przez sito, dopraw solą i pieprzem do smaku. Dodaj łyżkę masła i raz jeszcze zmiksuj.Podawaj z greckim jogurtem (lub wiórkami parmezanu) i ciepłymi główkami szparagów.