Wykonanie
Zaczęło się od rozmowy ze znajomą, która opowiedziała, że jej syn najbardziej lubi
ciasteczka z
siemieniem lnianym, które ona gdzieś w jakimś markecie kupuje. Czy zatem mam przepis na takie
ciasteczka z siemieniem, siemię zdrowe jest i poprawia pracę układu pokarmowego. I koniecznie, by siemię było w ciasteczkach w dwóch formach - mielone (jako, że zawiera dużo kwasów omega3 i zmniejsza poziom "złego" cholesterolu) oraz w całości (w tej formie zaś pokrywa śluzem układ pokarmowy i zapobiega nadżerkom w żołądku, a jednocześnie poprawia perystaltykę jelit). A że przepisu gotowego nie miałam, to musiałam sama wymyślić coś pysznego.

Największym problemem okazało się zmielenie siemienia, jako, ze młynka nie posiadam, a nie wpadłam na to, ze można w niektórych aptekach kupić mielone. Po kilku próbach z maszynką do mielenia, skończyło się na starciu siemienia na najdrobniejszej tarce obrotowej od KA. Udało się! A
ciasteczka wyszły mocno kruche, bardzo bardzo smaczne. świetnie smakują z gorącą
herbatą lub
kawą zbożową na
mleku. Mają ponoć mnóstwo kalorii, jako, że siemię jest wysokokaloryczne, ale ta perystaltyka... :)250g
mąki100g mielonego
siemienia lnianego25g siemienia w ziarenkach

25g
płatków owsianych100g
brązowego cukrułyżeczka
cynamonu1/2 łyżeczki
kardamonu2 łyżeczki
kakaoszczypta
soli250g
masła4
żółtka50g posiekanych fig50g
czekolady deserowejbrązowy cukier i siemię do obtoczeniaWymieszaj
mąkę z siemieniem i suchymi składnikami. Szybko przesiekaj mieszankę z
masłem (powstaną okruchy), dodaj
żółtka i wyrób na spójne ciasto. Na końcu dodaj posiekaną
czekoladę i
figi. Z ciasta uformuj wałeczki średnicy ok 4cm i obtocz je w brązowym cukrze lub ziarnach siemienia. Zawiń szczelnie w folię spożywczą i wstaw na 40 minut do zamrażarki.Rozgrzej piekarnik do 180st i wyłóż blachy papierem do pieczenia. Zmrożone ciasto pokrój na ok 1cm grubości plasterki i układaj na blasze. Piecz ok 12-14 minut. studź na kratce. Można przechowywać w puszce, ale niezbyt długo.