Wykonanie
Ciasteczka „do-it-yourself” w słoiku, wraz z ozdobną etykietą z instrukcją, mogą być uroczym, słodkim prezentem z okazji Mikołaja czy Świąt Bożego Narodzenia. Ale z uniwersalną etykietą, jaką dla Was przygotowałam, będą pasować także na wszystkie inne okazje w roku :)
Ciasteczka ze słoika to przepis na moje ulubione
czekoladowe ciasteczka owsiane – tutaj znajdziecie cały przepis.SłoikNaczynie do którego wsypiecie składniki, niech będzie szklane, eleganckie, ozdobne. Może być to ładny słoik, ale najlepszy będzie szklany pojemnik na
ciastka, który obdarowana osoba wykorzysta do przechowania upieczonych
ciasteczek czy innych słodkich wypieków.SkładnikiSkładniki na
ciastka proponuję wsypywać warstwowo – w takiej kolejności jaką podaję poniżej. Wtedy całość jest kontrastowa i wygląda ciekawie. Są to składniki suche, tak więc spokojnie możecie przechować taki prezent do kilku, kilkunastu dni – lepiej nie dłużej, bo produkty mogą wywietrzeć. Ze względu na
czekoladę polecam przechowanie w chłodnym miejscu.EtykietaEtykietę możecie pobrać w dwóch rozmiarach papieru – sama etykieta ma niezmiennie 11 , 5 cm średnicy, natomiast umieściłam ją na papierze A4 lub A5, zależnie od tego jakim dysponujecie. Etykieta zawiera tylko czarny kolor, żeby bez problemu można było ją wydrukować na każdej domowej drukarce. Najlepiej wydrukować ją na grubszym papierze. Gorąco zachęcam do użycia papieru ozdobnego – czerpanego, w delikatne wzory czy w jasnym kolorze kremu lub pasteli. Czarny druk pięknie na nich wyjdzie – ja sama użyłam kremowego papieru w delikatne prążki.DekoracjaZależnie od okazji na jaką przygotowujecie prezent, możecie słoik dowolnie ozdobić. Na Mikołaja i Święta proponuję dekorację ze świeżego świerku, drobnych bombek, gwiazdek czy śnieżynek i ozdobnego drutu, łańcucha lub wstążek.Potrzebne rzeczyozdobny słoik lub naczynie z zamknięciem, o pojemności ok. 1 ldekoracja słoika: np. świerk, bombki, gwiazdki, śnieżynki, ozdobny drut, łańcuch świąteczny, wstążkietykieta do druku: pobierz etykietę na kartce A4 lub pobierz etykietę na kartce A5ozdobny papier do wydrukowania etykietydrukarka, nożyczki, dziurkaczZawartość słoika – suche składniki na
ciastka100 g
mąki1/4 łyżeczki
proszku do pieczenia1/4 łyżeczki
sody oczyszczonejszczypta
soli35 g
cukru brązowego35 g
cukru białego drobnego10 g
cukru waniliowego1/2 łyżeczki
cynamonu2 łyżeczki
kakao15 g
otrąb pszennych15 g
siemienia lnianego100 g
płatków owsianych75 g
czekolady mlecznej, pokrojonej w kostkęWykonanieumyj i osusz dokładnie słoikdo słoika wsyp podane składniki. Zrób to warstwowo, w kolejności w jakiej podałam składniki, tzn. zaczynając od
mąki, a kończąc na
czekoladziesłoik zamknij i udekoruj w dowolny sposóbetykietę wydrukuj na ozdobnym papierze – pamiętaj, by na drukarce
mieć wybrany taki format, w jakim masz papieretykietę wytnij, dziurkaczem zrób dziurkę na drucik lub wstążkę i przywieś etykietę do słoika



Opublikowano: 3 grudnia 2015Przepis własny. Etykietę do druku udostępniam za darmo do użytku własnego, niekomercyjnego.Lubisz? :)Fotokulinarnie na facebookuZobacz także

Co to jest temperowanie
czekolady i jakie
daje korzyści?

Jak zapobiec wsiąkaniu nadzienia w spód do tarty?

Moje włoskie zakupy, czyli co przywieźć z północnych Włoch

Jak prawidłowo roztapiać czekoladę?Please enable JavaScript to view the comments powered by Disqus. comments powered by Disqus